Tiedotearkisto: 2013

Liukuesteiden avulla vältettäisiin merkittävä osa liukastumistapaturmista

8.1.2013 9:58

Liukkauden aiheuttamat tapaturmat ovat työllistäneet päivystyspoliklinikoita myös tänä talvena.

Jalankulkijoille vaarallisimmat kelit ovat silloin, kun jään päällä on ohut vesi- tai lumikerros.

Erittäin liukkaalla kelillä on syytä käyttää pitäviä jalkineita ja lisäksi liukuesteitä. Tämän talven Pysy pystyssä -kampanjan seminaarissa liukuesteet ovat erityisteemana.
–Oikealla jalkinevalinnalla ja liukuesteiden käytöllä voidaan vähentää tapaturmia, tähdentää Mikko Hirvonen Työterveyslaitokselta ja muistuttaa, että liukuesteet olisivat tarpeellisia kaiken ikäisille. – Hieman yllättäen liukastumistapaturmia tapahtuu eniten työikäisille eikä vanhuksille, kuten usein ajatellaan.

Jalankulkusää varoittaa liukkaista keleistä

Eteläisessä Suomessa joulun tienoo ja vuodenvaihde on usein erittäin liukas. Näin oli myös tänä vuonna. –Pakkasjakson jälkeen sää lauhtui ja paikoin satoi jäätävää sadetta. Näistä syistä syntyi jääkerros, jonka päälle lämpötilan noustessa nollan yläpuolelle muodostui liukastuttava vesikerros. Tilanne on jatkunut, sillä kaikki jäät eivät ehtineet sulaa ennen uutta pakkasjaksoa ja uutta lauhtumista, ylimeteorologi Sari Hartonen Ilmatieteen laitoksesta kertoo.

Erittäin liukkaista keleistä saa ennakkotietoa Ilmatieteen laitoksen jalankulkusäästä. Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin liukkaista keleistä, kun jalkakäytävillä ja vastaavissa paikoissa on jään päällä vesi- tai lumikerros tai jos lumi on tamppaantunut liukkaaksi. Varoituksissa ei huomioida muuta jalankulkijoille aiheutuvaa epämukavuutta, kuten paksua lumikerrosta tai voimakasta tuulta. Varoituksia annetaan talven aikana viidestä kahteenkymmeneen maakuntaa kohden. Kausi alkaa yleensä pohjoisessa jo marraskuun alkupuolella ja jatkuu siellä usein huhtikuulle. Etelämpänä kausi alkaa myöhemmin ja loppuu aikaisemmin.

Tampereen ja Kouvolan kaupungit ovat tilanneet asukkailleen Ilmatieteen laitoksen liukkausvaroituspalvelun. Siinä palveluun liittyneet saavat tekstiviestillä tiedon paikkakunnan jalankulkuvaroituksista.

Pysy pystyssä -seminaarin teemana liukuesteet

Vuosittain järjestettävä Pysy pystyssä -seminaari järjestetään tänä vuonna Tampereella. Sen erityisenä teemana on, kuinka liukastumisia voidaan vähentää käyttämällä sopivia kenkiä ja liukuesteitä. Myös toimittajat ovat tervetulleita seminaariin, jonka ohjelma löytyy täältä: http://www.kotitapaturma.fi/?p=3408

Pysy pystyssä -kampanja edistää talvijalankulun turvallisuutta. Kampanjan taustalla ovat Finanssialan Keskusliitto, Aivovammaliitto, Ilmatieteen laitos, Invalidiliitto, liikenne- ja viestintäministeriö, Liikenneturva, Maanpuolustuskoulutus, Punainen Risti, sisäasiainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys, Suomen Kuntaliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä,Taitavat suutarit ry, Työterveyslaitos, Työturvallisuuskeskus ja UKK-instituutti.

Lisätietoja:

Ylimeteorologi Sari Hartonen, Pysy pystyssä -kampanjan puheenjohtaja, Ilmatieteen laitos, puh. 029 539 3444, sari.hartonen@fmi.fi

Ajantasaiset varoitukset jalankulkijoille: www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Tietoa kampanjasta: http://www.kotitapaturma.fi/?p=1819
Tampereen palvelu: http://www.tampere.fi/tampereinfo/viestinta/tiedotteet/2011/6376LHuPE.html
Kouvolan palvelu: http://www.kouvola.fi/index/uutiset/2012/10/6BnQQMGIo.html