Sääennusteiden tuotannossa on ilmennyt ongelmia. Pahoittelemme puuttuvia tietoja. Asiaa selvitetään parhaillaan.

Tiedotearkisto: 2013

Presidentti Tarja Halonen vuoden 2013 sää-, ilmasto- ja merivaikuttaja

16.1.2013 9:41

Presidentti Halosen ansiokas toiminta huomioitiin Ilmatieteen laitoksen 175-vuotisjuhlassa.

Kuva: Veikko Somerpuro

Kuva: Veikko Somerpuro

Ilmastonmuutos ja säähän liittyvät luonnonkatastrofit aiheuttavat kasvavia taloudellisia ja inhimillisiä tappioita maailmanlaajuisesti. - Presidentti Tarja Halonen on toiminut aktiivisesti ilmastonmuutokseen sopeutumisen ja sen hillintään liittyvien teemojen parissa, Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas kertoi valintaperusteista Ilmatieteen laitoksen 175-vuotisjuhlassa, jossa presidentti Haloselle myönnettiin tunnustus.

Ilmatieteen laitos myönsi tunnustuksen ensimmäisen kerran juhlavuotenaan korostaakseen säävaikutusten, ilmastonmuutoksen ja merten merkitystä yhteiskunnassa ja kunnioittaakseen näiden teemojen eteen aktiivisesti toimineiden työtä. Ilmastonmuutoksen, lisääntyvien sään ääri-ilmiöiden ja kasvavan yhteiskunnan sääherkkyyden edessä tarvitaan sekä kansainvälisesti että kansallisesti aktiivisia toimijoita ja eri toimialojen välistä yhteistyötä.

Presidentti Halonen nimitettiin elokuussa 2010 johtamaan YK:n kestävän kehityksen paneelia. Hän toimi paneelin puheenjohtajana yhdessä Etelä-Afrikan presidentin Jacob Zuman kanssa. Paneelin tehtävänä oli käsitellä kestävää kehitystä erityisesti ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Paneelin tuli pohtia muun muassa vihreään, vähähiiliseen talouteen, köyhyyden vähentämiseen ja kestävään kulutukseen liittyviä kysymyksiä. Paneelin tehtävänä oli käsitellä myös sitä, onko kansainvälisiä rakenteita ja rahoitusta tarvetta muuttaa kestävän kasvun edistämiseksi. Paneeli työskenteli vuoden 2011 loppuun asti, jolloin se luovutti loppuraporttinsa ja toimenpidesuositukset YK:n pääsihteerille.

Suomi on edistänyt aktiivisesti vähemmän kehittyneiden maiden sää- ja luonnonkatasrofien ennakkovaroitusjärjestelmien kehitystä osana kehitysyhteistyötoimintojaan. Tämä on keskeistä myös ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Imatieteen laitos on alan aktiivimpia toimijoita maailmassa.

Presidentti Halonen käynnisti myös niin sanotut presidenttifoorumit, joiden teemoja ovat olleet muun muassa ilmastonmuutos, Arktinen alue, Itämeri ja kestävä kehitys. Hän oli myös Kööpenhaminassa pidetyssä YK:n ilmastokokouksessa Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana. Presidentti Halonen on toiminut Intiassa vuosittain järjestettävän kestävän kehityksen huippukokouksen suojelijana viime vuodet, sekä ollut keskeisessä roolissa kansainvälisissä metsäluonnonvarojen käyttöä edistävissä Koli Forumeissa.
Ilmatieteen laitos valitsee jatkossa sää-, ilmasto- ja merivaikuttajan vuosittain.

Lisätiedot:

viestintäpäällikkö Nina Kukkurainen, puh. 050 598 8242, nina.kukkurainen@fmi.fi