Tiedote 21.7.2014

Ennennäkemättömän tarkkaa tutkakuvaa arktisesta merijäästä

COSMO-SkyMed -satelliitin tutkakuvasta voi erottaa noin metrin kokoisia kohteita.
SAR-kuva jääkentästä. Keskellä oleva kirkas kohde on tutkimusjäänmurtaja Polarstern. Kuva: e-GEOS.

Ilmatieteen laitoksen Sodankylän satelliittiasema vastaanotti viime viikolla italialaisen COSMO-SkyMed -satelliitin tutkakuvan, joka on yksi tarkimmista merijäästä koskaan avaruudesta otetuista kuvista. Kuvasta voi erottaa pienimmillään noin metrin kokoisia kohteita ja kuva kattaa sadan neliökilometrin alueen.

Ilmatieteen laitos on mukana kansainvälisellä tutkimusmatkalla Alfred Wegner-intituutin jäänmurtaja Polarsternilla ja kerää laivan tutkasta mittauksia sitä ympäröivästä jääkentästä. Tutkimusmatkan päätarkoitus on tutkia Huippuvuorten pohjoispuolella mannerlaattojen saumaa seuraava selännettä. Erityisesti tutkimusryhmä on kiinnostunut hydrotermisistä ilmiöistä, joista tunnetuimpia ovat niin kutsut mustat savuttajat.

Tutkimusmatka on osa monitieteistä, kansainvälistä AURORA-hanketta, joka toteutetaan alan johtavien ryhmien yhteistyönä. Laiva pysyy paikoillaan useita viikkoja ohi virtaavan jääkentän keskellä. Tämän takia tutkasatelliitti on mahdollista ohjelmoida ottamaan kuva laivasta ja ympäröivästä jääkentästä useita päiviä etukäteen. Jään tutkimiseen tarkoitetuilla tutkimusmatkoilla laiva useimmiten ajelehtii jääkentän mukana, jonka takia laivan paikkaa on vaikea ennustaa.

Kuvista apua myös Hardcore-projektiin

Viime viikolla otetuissa tutkakuvissa näkyy Polarsternia ympäröiviä jäälauttoja ennennäkemättömällä tarkkuudella. Kuvissa näkyy sekä muutaman metrin levyisiä jäävalleja että sulaveden aiheuttamia tummempia kohtia. Vastaavia satelliittitutkakuvia käytetään yleisesti jääpalveluissa ympäri maailmaa, myös Suomessa, mutta näissä kuvissa tärkeintä on suuri kattavuus eikä korkea tarkkuus. Esimerkiksi jääpalveluiden käyttämissä kuvissa kuvan koko voi olla jopa 250 000 neliökilometriä, jolloin tarkkuus on sadan metrin luokkaa.

Kuvia tullaan vertaamaan laivan omien tutkien näkemään jääkuvaan osana Euroopan Unionin rahoittamaa Hardcore -projektia. Projektissa kehitetään menetelmiä jääpeitteen ja meren tilan määrittämiseen rannikko- ja laivatutkien mittauksista. Onnistuessaan projekti parantaa jäissä tapahtuvan merenkulun turvallisuutta.

Lisätietoja:

Eero Rinne, Ryhmäpäällikkö, polaarimerten oseanografia ja merijää, p. 0295 392 114Timo Ryyppö, Ryhmäpäällikkö, satelliitti- ja havaintotoiminnot, p. 040 592 1210