Tiedote 25.2.2013

Pietarin ilmanlaadun seurantamenetelmiä kehitetty pitkäaikaisessa projektissa

Hankkeen aikana on kehitetty mm. ilmanlaadun seurannan menetelmäohjeita ja säädöksiä sekä käynnistetty laivaliikenteen päästöjen ilmanlaatuvaikutusten arviointiprosessi.
Kuva: iStockphoto

Ilmatieteen laitos on ollut mukana toteuttamassa ympäristöministeriön ja Pietarin kaupungin rahoittamaa lähialueyhteistyöhanketta, jossa on parannettu ja kehitetty Pietarin alueen ilmanlaadun seuranatamenetelmiä ja Ilmanlaatutiedon hyödyntämistä mm. päätöksentekoprosessien tukena. Hanke on toteutettu viidessä projektivaiheessa vuosien 2004 – 2013 aikana. Hankkeen kokonaisbudjetti on ollut noin 950 000 euroa.

Projektin keskeisinä tavoitteina ovat olleet ympäristöhallinnon valmiuksien vahvistaminen ja ilmanlaadun seurantamenetelmien yhdenmukaistaminen, ilmanlaatutiedon hyödyntämisen lisääminen mm. suunnittelun ja päätöksenteon tukena sekä ilmanlaatutietoisuuden lisääminen.

Huolimatta lainsäädännön ja ilmanlaatutietojen hallintamenettelytapojen eroista Suomessa ja Pietarin alueella, hankkeen tuomat hyödyt ovat olleet konkreettisia. Projektin merkittävimpinä saavutuksina voidaan pitää hankkeessa mukana olleiden asiantuntijoiden ja organisaatioiden osaamisen kehittämistä ja Pietarin ilmanlaadun seurantamenetelmien (mittaus ja mallinnusmenetelmät) kehittymistä, lukuisia uusien menetelmäohjeita ja säädöksiä, joiden valmisteluun ja sisältöön hankkeella on ollut merkittävä vaikutus sekä tausta-asemien ilmanlaadun tosiaikaisten tietojen vaihdon aloittamista.

Hankkeen aikana Pietarissa on käynnistetty laajamittainen laivaliikenteen päästöjen ilmanlaatuvaikutusten arviointiprosessi, jota ei ole aikaisemmin tehty. Projektissa tuotettuja tietoa jakamalla niin Venäjällä kuin Suomessakin on voitu edistää ilmanlaatutietouden lisäämistä.

Pietarissa 25. helmikuuta järjestettävässä Pietarin ilmanlaatuhankkeen loppuseminaarissa esitellään yli 9 vuotta kestäneen ilmanlaatuyhteistyön tuloksia ja vaikuttavuutta. Seminaariin osallistuu noin 60 asiantuntijaa ja virkamiestä Suomesta ja Venäjältä. Hankkeen käytännön toteutuksesta ovat vastanneet Ilmatieteen laitos ja Pietarin kaupunki. Hanketta ovat rahoittaneet Ympäristöministeriö yhdessä Pietarin kaupungin kanssa.

Development of Air Quality Monitoring in City of St. Petersburg -hankkeen esite englanniksi pdf

Hankkeen esite venäjäksi pdf

Lisätietoja:Ilmatieteen laitos, Katja Lovén puh. 050 919 4129 katja.loven@fmi.fiIlmatieteen laitos, Harri Pietarila puh. 050 337 8224 harri.pietarila@fmi.fi