Tiedote 12.3.2013

COSMO-SkyMed -satelliitit tuovat tietoa laajasti koko arktiselta alueelta

Ilmatieteen laitos ja italialainen e-GEOS tekevät yhteistyötä tuottamalla tietoa neljän eri COSMO-SkyMed – tutkasatelliitin lähettämistä aineistoista.
Kuva: Jouni Vainio

Satelliittien lähettämää tietoa vastaanotetaan Ilmatieteen laitoksen Lapin ilmatieteellisessä tutkimuskeskuksessa Sodankylässä.

Satelliittien havaintoaineiston vastaanottamisen lisäksi Ilmatieteen laitos osallistuu COSMO SkyMed -havaintoaineistojen analysointiin. Yhteistyö parantaa erityisesti pohjoisten ja arktisten alueiden ympäristön tilan, muutosten ja ominaisuuksien havainnointia. Tiedot liittyvät myös ilmastonmuutokseen liittyvien riskien ja mahdollisuuksien kartoittamiseen. Kuvia on käytetty esimerkiksi Kauhajoen viimesyksyisiä tulvia sekä Talvivaaran kaivosonnettomuuden laajuutta analysoitaessa. Sopimuksen myötä Ilmatieteen laitos sai yksinoikeuden Cosmo SkyMed -kuvien myyntiin ja jakeluun Suomessa.

COSMO SkyMed -satelliitit havainnoivat maapalloa tutkan (SAR) avulla. Tutka kykenee tuottamaan laadukkaita ja erittäin tarkan resoluution mittauksia lyhyellä varoitusajalla sääoloista ja valoisuudesta riippumatta. Sodankylän maa-asema vastaanottaa havaintoja koko Itämeren alueelta sekä laajasti arktisilta alueilta. Havaintojen keruu tulee jatkossa olemaan mahdollista myös kohteista ympäri maailman. Havaintoaineistoa hyödynnetään mm. jäätilanteen sekä pohjoisen napa-alueen muutosten seurannassa. Erityisen suuri merkitys satelliittihavainnoilla on talvimerenkulun turvallisuuden lisäämisessä.

–Arktisen alueen taloudellinen, poliittinen ja tieteellinen merkitys on voimakkaassa kasvussa. Talvisin jääpeitteisen Itämeren rooli keskeisenä luonnonvarojen ja teollisuustuotteiden kuljetusväylänä on lisääntynyt. COSMO-SkyMed -satelliittiaineisto yhdistettynä Suomen jääpalvelu- ja sääturvallisuusosaamiseen tarjoaa erinomaisia uusia mahdollisuuksia tuottaa innovatiivisia palveluja Arktiselle alueelle ja Itämerelle, Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Jouni Pulliainen sanoo. Koska ilmastonmuutos etenee pohjoisilla alueilla muuta maailmaa nopeammin, ilmaston ja meren tutkimus hyötyy uudesta satelliittiaineistosta merkittävästi.Italian avaruushallinnon sekä italialaisen satelliittialan yrityksen Telespazion yhteisesti omistama e-GEOS on maailman johtavia satelliittipalveluita tarjoava yritys, joka on mukana useissa erityisesti merien havainnointiin liittyvissä hankkeissa. Sodankylän satelliittiasemalla tehdään yhteistyötä myös mm. Yhdysvaltain avaruushallinnon NASAn, Euroopan avaruusjärjestön ESAn ja Euroopan meteorologisia satelliitteja operoivan EUMETSATin kanssa.

Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Jouni Pulliainen pitää aiheesta esityksen Rovaniemellä 12. maaliskuuta järjestettävässä arktisessa seminaarissa.

Lisätietoja:

tutkimusprofessori Jouni Pulliainen, puh.029 539 4701, jouni.pulliainen@fmi.fi