Tiedote 27.5.2013

Jäätalvi on päättynyt

Jääpalvelu julkaisee tällä viikolla jäätalven viimeisen jääkartan ja tiedotuksen, kunhan viimeiset jäät Luulajan edustalta ovat sulaneet.
Kuva: Antonin Halas

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelu julkaisee tällä viikolla jäätalven 2012–2013 viimeisen jääkartan ja tiedotuksen, kunhan viimeisetkin jäät Luulajan edustalta ovat sulaneet.

Taakse jäänyt talvi luokitellaan jääpalvelun tilastoissa keskimääräinen. Jäätalven huippukohta koettiin maaliskuun loppupuolella, jolloin jäällisen alueen laajuus oli noin 180 000 km².

–Talvi alkoi muutaman päivän keskimääräistä myöhemmin, mutta jäätalven huippukohta saavutettiin selvästi keskimääräistä myöhemmin. Myös jäiden lopullinen katoaminen tapahtui tavanomaista myöhemmin, kertoo Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

Jäätalvi oli vaihteleva

Jäätalvet luokitellaan kolmeen ankaruusluokkaan sen mukaan, kuinka laajalla alueella talven huippukohdassa jäätä esiintyy. Jäälle sataneen lumen vuoksi jäät olivat taakse jääneenä talvena kuitenkin hiukan keskimääräistä hiukan ohuempia ja suurin osa jäästä oli heikompaa kohvajäätä.

Tammikuun 25. päivänä jäällisen alan laajuus saavutti 152 000 km². Sen jälkeen sää leutoni ja pitkään näytti siltä, että talven laajin jäätilanne oli jo saavutettu. Helmikuun lopulla sää kylmeni ja 25. päivänä jäällinen alue laajeni uudestaan 152 000 km²:iin ja seuraavana päivänä jo 161 000 km²:iin.

–Maaliskuussa arktinen kylmä ilmamassa vyöryi Suomen ylle ja jään määrä alkoi lisääntyä. Maaliskuun 15. päivänä jäällisen alueen laajuus ylsi 180 000 km²:iin. Tämän jälkeen sää jatkui kylmänä, öisin jään määrä lisääntyi ja päivisin auringon säteily sulatti jäätä. Talven laajimman jäätilanteen päivämäärä on edelleen hakusessa, mutta 15. ja 29. päivän välillä päivä sijoittuu, kertoo jääasiantuntija Jouni Vainio. Lopullinen päivämäärä ja pinta-ala varmistuvat tarkemmissa analyyseissä alkukesän aikana.

Jäätilanteen kehittymistä seurataan ja siitä tiedotetaan Ilmatieteen laitoksessa talviaikaan päivittäin. Meripalvelun jääasiantuntijat koostavat jääkartan, joka sisältää sen hetkisen tarkimman mahdollisen jääinformaation Suomea ympäröiviltä merialueilta.

Jääpoijut kertovat jäiden liikkeistä

Ilmatieteen laitoksen kolme jääpoijua on myös kerätty pois Perämeren alueelta. Vuodesta 2011 lähtien jääpoijut ovat kulkeneet talvisiin Itämerellä jäiden mukana. Poijut kertovat jääkentän liikkeestä.

Jäänmurtajat käyttävät poijuja hyväkseen toiminnassaan. Poijujen paikkatietoa käytetään myös jäämallin liike-ennusteen paikkansapitävyyden arviointiin. Lisäksi poijujen paikkatiedon muutoksista voidaan laskea mm. suureita, jotka kuvaavat suuressa mittakaavassa jääkentässä olevia venymis- ja puristusvoimia.

Lisätietoja:

Jäätilannekartta: ilmatieteenlaitos.fi/jaatilanneMeriveden korkeushavainnot: ilmatieteenlaitos.fi/vedenkorkeus

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 5015 359, jouni.vainio@fmi.fiJääpoijut: Istvan Heiler, puh. 050 570 8755, istvan.heiler@fmi.fi