Tiedote 20.9.2018

Syysmyrsky saapuu Suomeen lauantaina

Tänään torstaina maan länsiosassa puuskainen tuuli on kaatanut paikoin puita ja aiheuttanut sähkökatkoja. Lisää on luvassa jo lauantaina, kun Suomeen saapuu syysmyrsky.

Britteinsaarten länsipuolella on parhaillaan kehittymässä matalapaine, joka liikkuu koilliseen. Perjantaina Pohjanmerelle saapuessaan matalapaine voimistuu myrskyksi ja aiheuttaa matkansa varrella Tanskassa ja Etelä-Ruotsissa voimakkaita myrskypuuskia. Myrskykeskus liikkuu Ruotsin itärannikkoa pitkin koilliseen lauantaina, jolloin tuuli on voimakkaimmillaan Suomessa. Viimeistään lauantai-iltana tuuli heikkenee vähitellen.

Tuuli yltyy etenkin Pohjanlahdella sekä lounaisilla merialueilla monin paikoin myrskylukemiin. Ilmatieteen laitoksen 20. syyskuuta tekemän ennusteen mukaan maa-alueilla etenkin maan länsiosassa tuuli yltää lauantaina päivällä puuskissa 17‒22 metriin sekunnissa. Myös muualla maassa tuuli on puuskissa monin paikoin kovaa. Puuskatuulet voivat yllättää maan lounaisosassa paikoin jo perjantai-iltana, kun voimakas kylmä rintama ja siihen liittyvät sade- tai ukkoskuurot saapuvat alueelle lounaasta.

"Puuskainen tuuli kaataa paikoin puita ja voi aiheuttaa ajoittain häiriöitä liikenteessä ja sähkönjakelussa", sanoo päivystävä meteorologi Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta.

Syysmyrskyn vaikutuksesta Suomeen saapuu perjantaina ensin etelästä hyvin lämmintä ilmaa.

"Etenkin perjantai-iltana ja lauantain vastaisena yönä sää voi tuntua hyvinkin erikoiselta, kun tuulisen syysyön lämpötilat ovat lähellä 20 astetta", Korpela sanoo.

Myrskymatalapaineen mukana saapuva kylmä rintama tuo kuitenkin jo lauantaipäiväksi Suomeen huomattavasti viileämpää ilmaa, ja päivälämpötilat jäävät alle 15 asteen. Ensi viikon alussa sää viilenee entisestään, ja myös yöpakkasia esiintyy monin paikoin.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset: ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)