Tiedotearkisto: 2018

Aurinkoisen kesän UV-säteilykuormitus oli keskimääräistä korkeampi

24.9.2018 13:16

Voimakkaan UV-säteilyn raja eli indeksin arvo 6 ylitettiin 12 päivänä. Kesäkuukausien aikana kertynyt kokonaissäteilyannos nousi ennätyslukemiin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan menneen kesän aurinkoiset päivät saivat kesän UV-säteilytasot nousemaan keskimääräistä korkeammiksi. UV-säteilyannosten kertymässä ero edelliseen kesään on huomattava. Etelä-Suomessa voimakkaan UV-säteilyn raja eli UV-indeksin arvo 6 saavutettiin tai ylitettiin 12 päivänä kesä-elokuussa. Viime vuonna voimakkaan UV-säteilyn päiviä kertyi vain viisi. Voimakkaan UV-säteilyn päiviä riitti lisäksi poikkeuksellisen pitkälle ajanjaksolle kesäkuun puolestavälistä elokuun alkuun.

"UV-indeksin eli hetkellisen annosnopeuden ennätystä ei menneenä kesänä rikottu, vaan se kunnia on edelleenkin kesällä 2011, jolloin kesäkuun 29. päivänä mitattiin UV-indeksin arvo 6,7", kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Anu Heikkilä. "Sen sijaan kesäkuukausien aikana kertynyt kokonaisannos nousi ennätyslukemaan. Annos on viidenneksen korkeampi viime vuoteen verrattuna, ja noin 14 prosenttia korkeampi kuin Etelä-Suomen vuonna 1995 alkaneissa tarkkuusmittauksissa keskimäärin. Myös toukokuun annoskertymässä tehtiin kuukausikohtainen ennätys."

Heinäkuussa ennätyksellisiä UV-kertymiä pohjoisessa

Myös Pohjois-Suomessa mitattiin korkeita UV-lukemia, erityisesti heinäkuussa. Suositusten mukainen suojautumisraja eli UV-indeksin arvo 3 ylitettiin yhteensä 95 päivänä, mikä vastaa mittaushistorian aurinkoisimpien kesien tilannetta.

"Pitkät, vähäpilviset jaksot tekevät tämän vuoden heinäkuusta poikkeuksellisen. Sodankylässä mitattu heinäkuun UV-säteilyn kokonaisannos oli mittaushistorian suurin. Tänä kesänä UV-indeksi ylitti arvon 5 yhteensä noin 10 tunnin ajan, kun arvo ylittyy pohjoisessa keskimäärin noin kolmen tunnin ajan. Suojautumisraja eli UV-indeksi 3 ylitettiin tänä vuonna yhteensä 159 tunnin ajan, kun se keskimäärin ylitetään noin 100 tunnin verran", tutkija Kaisa Lakkala kuvaa Pohjois-Suomen tilannetta.

Pohjois-Suomessa kesän korkein UV-indeksi on 5, ja vain poikkeuksellisesti saavutetaan arvo 6. Tämä on tapahtunut mittaushistorian aikana kahtena kesänä. Tänä kesänä UV-indeksiä 6 ei Ilmatieteen laitoksen Sodankylän mittausasemalla mitattu.

Suojautumista suositellaan UV-indeksin noustessa yli kolmen

UV-indeksi ilmaisee ihon punehtumisen aiheuttavan UV-säteilyn voimakkuuden. Kansainväliset suositukset ohjeistavat suojautumaan UV-säteilyltä UV-indeksin saavuttaessa tai ylittäessä arvon kolme. Indeksin saavuttaessa tai ylittäessä arvon kuusi puhutaan jo voimakkaasta säteilystä.

"UV-säteilyltä suojautuu parhaiten peittämällä palamiselle alttiit ihoalueet vaatetuksella. Alueet, joita ei voi vaatetuksella peittää, kannattaa suojata korkeakertoimisella aurinkosuojavoiteella. Varjoon hakeutuminen auringon ollessa korkeimmillaan on myös oiva keino vähentää UV-säteilyaltistusta", tutkija Anu Heikkilä sanoo.

UV-säteilylle altistuminen aiheuttaa ihon palamista ja vanhenemista sekä ihosyöpien riskin kasvua. Suojautumisohjeita noudattamalla UV-säteilyn haitallisia vaikutuksia voidaan vähentää merkittävästi. 

Lisätietoja:

Anu Heikkilä, tutkija puh. 050 338 4854, anu.heikkila@fmi.fi
Kaisa Lakkala, tutkija puh. 040 747 6792, kaisa.lakkala@fmi.fi

Perustietoa UV-säteilystä: http://ilmatieteenlaitos.fi/ultraviolettisateily
UV-ennuste: http://ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennuste