Tiedotearkisto: 2015

Kevätjuhlaviikonloppunakin lämpötilat jäävät pääosin alle 20 asteen

29.5.2015 14:29

[Päivitetty 29.5. klo 14.30] Lakkiaislauantaita vietetään melko selkeässä ja poutaisessa säässä, mutta myöhään illalla maan lounaisosaan saapuu sadealue, joka liikkuu vähitellen koilliseen. Päivän ylimmät lämpötilat ovat koko maassa 11–18 astetta.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen torstaina 28. toukokuuta tekemän ennusteen mukaan perjantaina aamupäivällä saapuu lounaasta maahamme sadealue, joka sataa maan länsiosassa päivän ajan. Iltapäivällä ja illalla lähinnä maan keskiosassa tulee sadekuuroja ja paikoin voi myös ukkostaa. Illalla sateet liikkuvat maan pohjoisosaan. Päivän ylimmät lämpötilat maan länsiosassa sekä Keski- ja Pohjois-Lapissa 8-14 astetta, maan itäosassa ja, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sekä Etelä-Lapissa 15–20 astetta.

Viikonlopun suosituimpana juhlapäivänä eli lauantaina sää on suuressa osassa maata aurinkoinen ja poutainen. Lähinnä Lapissa esiintyy runsaampaa pilvisyyttä ja sadekuuroja. Myös Pohjanmaan rannikolla on pieni iltapäiväkuurojen riski. Myöhään lauantai-iltana maan lounaisosaan saapuu kylmä rintama ja siihen liittyvä sadealue, joka liikkuu vähitellen koilliseen. Päivän ylimmät lämpötila ovat enimmäkseen 14...18, Lapissa 11...15 astetta.

Sunnuntaina runsaampi pilvisyys ja ajoittaiset sateet painottuvat maan itäosasta Pohjois-Pohjanmaalle ja Etelä-Lappiin ulottuvalle vyöhykkeelle. Iltaa kohden sää pilvistyy myös Keski- ja Pohjois-Lapissa ja samalla sateen riski kasvaa etelästä alkaen. Maan etelä- ja länsiosassa on puolipilvistä ja sadekuuroja esiintyy vain paikoin. Päivän ylin lämpötila on enimmäkseen 14...19 astetta, lämpimintä on Lapissa.

Vuoden ylin lämpötila tähän mennessä 21,7 astetta

Tämän vuoden ylin lämpötila on tähän mennessä eilen Mikkelissä mitattu 21,7 astetta, mikä on harvinaisen alhainen. Alempaa lämpötilaa saadaan hakea vuodelta 1991, jolloin vuoden ylin lämpötila oli 26.5. mennessä 18,0 astetta.  Tilastollisesti päivän ylin lämpötila on toukokuun lopussa maan kaakkoisimmassa osassa 18 - 20 astetta, kun taas pohjoisimmassa Lapissa se on 8 -10 astetta.

Viime vuonna koulujen päättymistä juhlittiin koko maassa viileässä ja epävakaisessa säässä.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)
Kuukausitilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/kuukausitilastot

Katso myös uusi "Millainen vuodenaika on kesä? -video: https://youtu.be/PXl15NSvLYA