Tiedotearkisto: 2015

Ilmatieteen laitos varoittaa puuskaisesta tuulesta

2.6.2015 14:35

Ilmatieteen laitoksen mukaan voimakas matalapaine puuskaisine tuulineen liikkuu huomenna maan etelä- ja keskiosan yli itään.

Kuva: Tuomas Niskanen

Kuva: Tuomas Niskanen

Etelän ja lännen välinen tuuli voimistuu keskiviikkona puuskissa maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin 15–20 metriin sekunnissa. Tuulen lisäksi säätilanne mahdollistaa myös voimakkaiden sade- ja ukkoskuurojen synnyn. Kuurojen yhteydessä puuskat voivat olla erittäin voimakkaita, jopa 25 m/s.

Ilmatieteen laitoksen tiistaina 2.6. tekemän ennusteen etelänpuoleinen tuuli voimistuu keskiviikkoaamuna ja on voimakkaimmillaan päivän ja illan aikana. Etelän ja lounaan välinen tuuli on maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa puuskissa yleisesti 15–20 m/s. Kuurojen yhteydessä tuuli voi puhaltaa tätäkin voimakkaammin. Torstaiyöksi tuuli heikkenee, mutta on vielä torstaina päivällä kohtalaista tai navakkaa.

"Puiden ollessa jo lehdessä tuuli kaataa niitä herkemmin ja katkoo oksia aiheuttaen sitä kautta muun muassa sähkökatkoja", arvioi päivystävä meteorologi Antti Kokko.

Oranssi varoitustaso kertoo vaarallisesta säästä

Ilmatieteen laitoksella on otettu maaliskuun alussa 2015 käyttöön yleisen eurooppalaisen varoitusstandardin mukaiset vaaratasot väreineen, joita ovat keltainen, oranssi ja punainen. Keltainen kuvaa lievintä ja punainen vakavinta vaaratasoa.

Varoituskartan väri muuttuu varoituksen voimassaoloalueella oranssiksi, kun sää on vaarallinen. Sää voi tällöin aiheuttaa sekä aineellisia vahinkoja että henkilövahinkoja. "Kun varoituskartalla näkyy oranssia väriä, on hyvä seurata säännöllisesti sään kehittymistä ja viranomaisten mahdollisesti antamia ohjeita," Antti Kokko muistuttaa.

Oranssin tason tuulivaroituksia maa-alueilla on maakuntatasolla kerran pari vuodessa.

Lisätiedot:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)
Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Toimintaohjeita ukkospuuskiin: http://ilmatieteenlaitos.fi/toimintaohjeita-ukkospuuskissa