Tiedotearkisto: 2014

Ruotsin metsäpalosavuja Suomen puolelle [päivitetty 6.8.]

6.8.2014 11:57

Viime päivinä Ruotsista on kulkeutunut metsäpalosavuja Ahvenanmaalle sekä Suomen lounais- ja länsirannikoille. Alueilla on esiintynyt lievää savun hajua, mutta ilmanlaatuun savu ei ole toistaiseksi vaikuttanut.

Satelliittikuva savuista 2.8. klo 8.

Satelliittikuva savuista 2.8. klo 8.

Toistaiseksi Suomi on välttynyt laaja-alaisilta savuepisodeilta vaikka sekä lännestä että idästä savuja on kulkeutunut Suomenkin puolelle. Ilmanlaadun mittausasemilla metsäpalot eivät ole toistaiseksi nostaneet pitoisuuksia.  Paikallisesti savunhaju  on voinut  olla voimakasta ja pienhiukkaspitoisuudet korkeita. Ilmavirtausten mukana savuja voi kulkeutua lähipäivinä enemmän Suomeen sekä idästä että lännestä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan metsäpalot lisäävät suurempina määrinä pienhiukkasten ja ärsyttävien hiilivetyjen määrää ilmassa. Auringonsäteily lisää saasteisessa ilmassa myös haitallisia alailmakehän otsonipitoisuuksia, joten riskiryhmät voivat saada ärsytys- ja terveysoireita, jos savuja tulee Suomeen enemmän. Ilmavirtaukset ovat kuljettaneet savuja Venäjän metsä- ja maastopaloista Suomeen useana kesänä.


NASAn Terra ja Aqua -satelliittien MODIS-instrumenteilla koostettu kuva paloalueista.

Lisätietoa:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk, puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Voimassa olevat metsäpalovaroitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Metsäpalojen leviämisennuste: http://www.ilmanlaatu.fi/ilmanyt/silam/