Tiedotearkisto: 2015

MSG-4-satelliitti laukaistiin onnistuneesti

16.7.2015 8:16

EUMETSATin MSG-4-satelliitti on laukaistu tänään onnistuneesti European Space Portista Kouroussa, Ranskan Guyanassa.

Kuva: Eumetsat

Kuva: Eumetsat

MSG-4:n laukaisu on jatkoa vuodesta 2002 alkaneelle Meteosat Second Generation- sarjalle (MSG).  Aikaisemmat sarjasta laukaistut satelliitit ovat nimeltään Meteosat-8, Meteosat-9 ja Meteosat-10. "MSG-4 laukaisu ei tuo suuria muutoksia, mutta se takaa tärkeän jatkuvuuden operatiivisiin Meteosat-satelliittikuviin, jotka ovat keskeinen osa modernia säänennustusprosessia. Satelliitilla on myös merkittävä rooli ilmaston seuraamisessa", toteaa Ilmatieteen laitoksen vanhempi tutkija Janne Kotro. Satelliittihavainnot näkyvät mm. Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla http://ilmatieteenlaitos.fi/pilvet-eurooppa.

Laukaisun jälkeen satelliitti varastoidaan avaruudessa. Säilytys on edullisempaa avaruudessa sekä taloudellisesti että teknisesti. Sieltä se on tarvittaessa mahdollista ottaa käyttöön, jos joku nykyisistä operatiivisista toisen sukupolven Meteosat-satelliiteista tarvitsee huoltoa.

Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan MSG-4 otetaan operatiiviseen käyttöön vuoden 2018 alkupuolella, jolloin se kattaa Meteosat-10 (laukaistu 2012) ja MTG-satelliittien laukaisujen väliin jäävän raon. Kolmannen sukupolven Meteosat-satelliitti (MTG) on suunniteltu laukaistavaksi 2019.

Lisätietoja:

Tutkimusprofessori Minna Palmroth, puh. 040 531 1745, minna.palmroth@fmi.fi
eumetsat.int/website/home/MSG4/