Tiedotearkisto: 2015

Ukkospuuskiin syytä varautua lauantaina maan keskivaiheilla

7.8.2015 14:29

Ilmatieteen laitoksen mukaan Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa syntyy lauantai-iltapäivän ja illan aikana ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia.

Kuva: Raimo Rosholm

Kuva: Raimo Rosholm

"Näillä alueilla myös voimakkaampien ukkospuuskien esiintyminen on myös mahdollista. Puuskat saattavat kaataa paikoin puita ja katkoa sähköjä, mutta tilanteessa on pieni mahdollisuus myös hieman laajempialaisille puutuhoille", päivystävä meteorologi NikoTollman arvioi. Ennusteeseen liittyy kuitenkin epävarmuuksia etenkin ukkospilvien voimakkuuden ja järjestyneisyyden suhteen. "Mikäli järjestäytyneitä kuuronauhoja pääsee muodostumaan, voi ukkospuuskista muodostua kesän rajuimmat ukonilmat."
Salamointi voi olla näillä alueilla paikoin runsasta, mutta koska maasto ei kesän runsaiden sateiden johdosta ole kovin syttymisherkkää, salamaniskujen synnyttämät maastopalot jäänevät vähäisiksi. Sadekuuroihin liittyy paikoin rankkaa sadetta ja myös rakeita voi esiintyä.
Ukkoset heikkenevät sunnuntaiyöhön mennessä ja ukkosherkkä alue väistyy Venäjän puolelle.

Ukkoskesä on tähän mennessä ollut vaisu. Salamoita paikannettiin koko heinäkuussa ennätyksellisen vähän, yhteensä runsaat 10 000, mikä on tilastojen alhaisin lukumäärä. Elokuun toistaiseksi vilkkaimpana ukkospäivänä 2.8., Suomen alueella paikannettiin reilut 1000 salamaa.

Ensi viikko näyttää tämänhetkisten ennusteiden mukaan lämpimältä ja pääosin poutaiselta.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh.  0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh.  0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)