Tiedote 20.9.2000

Tiedote - Luoston uusi säätutka kattaa lähes koko Lapin

Ilmatieteen laitoksen uusi Luostotunturin säätutka Sodankylässä vihitään käyttöön keskiviikkona 20. syyskuuta. Luoston Doppler-säätutkan suuri antenni ja korkea sijainti 515 metriin kohoavan tunturin laella laajentaa Ilmatieteen laitoksen tutkaverkon kattamaan koko Lapin aivan pohjoisimpia osia lukuunottamatta. Säätutka parantaa sade- ja tuuliennusteiden luotettavuutta. Erityisesti talvella uuden tutkan avulla lumisateen ajankohdan ja voimakkuuden ennustaminen on entistä helpompaa. Luoston tutka korvaa Rovaniemen Salmenvaaran vanhan säätutkan.

Ilmatieteen laitoksella on ennestään Doppler-säätutkat Korppoossa, Vantaalla, Anjalankoskella, Ikaalisissa, Kuopiossa ja Utajärvellä. Näihin tutkiin verrattuna Luoston tutkan antenni on suurempi ja varustettu digitaalisella vastaanottimella. Isompi antenni mahdollistaa entistä tarkemman havaintojen erottelukyvyn, joka on erityisen tärkeä Lapin talviolosuhteissa. Luoston säätutkan lähetin, vastaanotin ja signaalikäsittelylaitteet ovat uusinta tekniikkaa ja laajentavat tutkan käyttömahdollisuuksia muihin säätutkiin nähden.

Säätutkan havainnot tukevat Ilmatieteen laitoksen sääpalvelua Lapin alueella, erityisesti ilmailua, teiden kunnossapitoa ja matkailua varten tehtäviä lyhytaikaisia sääennusteita. Myös muun Suomen ennusteet tarkentuvat tilanteissa, joissa pohjoisvirtaukset ovat vallitsevia. Uusi tutka havaitsee myös trombit, joita ei kovin usein Lapissa esiinny. Säätutkatietojen avulla voidaan antaa varoituspalvelua erityisesti maa-, meri- ja lentoliikenteelle sekä muille sääherkille toiminnoille. Mittaukset antavat tietoja sääilmiöistä keskimäärin 200 kilometrin säteellä tutka-asemasta.

Luoston säätutkaa käytetään myös Ilmatieteen laitoksen ja Sodankylässä toimivan Invers Oy:n tutkimusyhteistyössä. Tutkan lähettimen ohjausominaisuudet yhdistettynä Invers Oy:n signaali- ja datakäsittelyyn antavat mahdollisuuden parantaa Doppler-tutkien suurten nopeuksien ja etäisyyksien yhtäaikaista mittausta.

Luoston tutkan 8,3 miljoonan markan perustamiskustannuksiin osallistui myös Tielaitos. Sodankylän kunta auttoi rahoitus- ja muissa järjestelyissä. Tutkan toimitti saksalainen Gematronik GmbH ja tietokoneyksikön yhdysvaltalainen Sigmet Inc. Tutkan perustukset tehtiin syksyllä 1999 ja tutkatorni rakennettiin ja laitteet asennettiin kesällä 2000. Asennustyöt jouduttiin useaan kertaan keskeyttämään voimakkaan tuulen ja sateen vuoksi. Tutkatorni on 15 metriä korkea, antennin halkaisija 6,1 metriä ja antennia suojaavan tutkakuvun halkaisija 9,1 metriä.

Lisätietoja:

Sodankylän observatorion päällikkö Esko Kyrö, puh. (016) 610 072, 040 552 7438Havaintotoiminnan kehittämispäällikkö Keijo Leminen, puh. 050 550 0233Pohjois-Suomen aluepalvelun päällikkö Heikki Juntti, puh. 040 724 0550Tiedotuspäällikkö Katriina Palmroth, puh. 0500 615 459