Tiedote 1.12.2000

Tiedote - Marraskuu oli ennätyslämmin ja vesisateinen

Ilmatieteen laitoksen mukaan koko marraskuu oli maan eteläosissa lähes ennätyksellisen lämmin sataan vuoteen. Helsingin Kaisaniemessä tämän vuoden marraskuun keskilämpötila oli 5,5 astetta ja se on hieman korkeampi kuin vuonna 1938. Muualla maassa vuoden 1938 marraskuu on edelleen kaikkien aikojen lämpimin.

Marras - joulukuun taitteessa maa oli paljas linjan Kokkola-Lappeenranta lounaispuolella ja siitä pohjoiseen lunta oli 10 - 15 cm keskiarvoa vähemmän. Yhtä vähän lunta kuin tänä vuonna marras-joulukuun taitteessa oli niin ikään lämpimien marraskuiden jälkeen vuosina 1967, 1986 ja 1991.

Maan keski- ja pohjoisosissa kuukauden puolivälin jälkeen noin viikon jatkunut hieman kylmempi sää laski kuukauden keskilämpötilaa sen verran, että Ilmatieteen laitoksen 100 vuoden tilastossa kuukausi sijoittuu 4. - 7. lämpimimmän joukkoon.

Päivittäiset lämpötilat olivat maan etelä- ja keskiosissa korkeimmillaan alkukuussa +10 ja Lapin läänissä +5 asteen tienoilla. Lämpötilan vaihtelu vuorokauden aikana oli yleensä hyvin pientä, koska sää oli enimmäkseen pilvinen, ja ajoittain tuulinen. Kuitenkin marraskuussa oli vain kerran, 21. päivänä, myrskyä eteläisillä merialueilla. Myös Lapissa lämpötila oli pitkiä aikoja nollan yläpuolella ja suojasää toistui kuukauden lopussa sulattaen vähäisen, lokakuun puolella maahan sataneen lumen.

Marraskuun keskilämpötila oli maan itäosissa ja Oulun läänissä 3 - 4 astetta ja maan länsiosissa 4 - 5 astetta vertailukauden 1961-90 keskiarvoa korkeampi. Lapissa poikkeama keskiarvosta lämpimään suuntaan oli yleisesti 5, paikoin jopa 7 astetta.

Koko kuukauden keskilämpötila oli ainoastaan Oulun läänin itäosissa ja Lapin läänissä pakkasen puolella, -1…-3 astetta. Maan itäosissa kuukauden keskilämpötila oli 0…+2 ja maan länsiosassa +2…+4 astetta. Maan lounaisosissa ja saaristossa kuukauden keskilämpötila oli + 5…+6 astetta.

Marraskuussa satoi pääosin vettä ja kuukausisademäärät olivat tavallista suuremmat, 1,5 - 2 kertaiset lähes koko maassa. Sademäärät olivat maan etelä- ja keskiosissa 70 - 130 mm ja maan pohjoisosissa 30 - 80 mm. Ainoastaan pohjoisimmassa Lapissa sademäärä oli alle 20 mm. Suurin vuorokausisade, 49 mm, mitattiin Espoon Nupurissa 5. marraskuuta, ja suurin kuukausisademäärä niin ikään Espoossa 143 mm.

Lisätietoja: Ilmastopalvelu, puhelin virka-aikana 0600 1 0601 (14,90 mk/min+ppm)sekä Ilmastopalvelun Internet-sivuilta