Tiedote 23.1.2001

Tiedote - Ilmastonmuutokset johtuvat pääosin ihmisten toimista

Hallitusten välisen ilmastopaneelin IPCC:n eli Intergovernmental Panel on Climate Changen tutkijoiden uusimman arviointiraportin ensimmäinen osa hyväksyttiin Kiinan Shanghaissa 17.-20. tammikuuta pidetyssä kokouksessa. Arviointiraportissa käsitellään maapallon ilmaston menneitä ja tulevia muutoksia syineen. Suomea kokouksessa edusti Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Raino Heino.

Kokouksen kulku oli hyvin tyypillinen viime vuosien ilmastokokouksille. Öljyntuottajamaiden edustajat yrittivät kyseenalaistaa tutkijoiden tuloksia siinä kuitenkaan onnistumatta. Kokouksessa tehty yhteenvetoraportti heijastaa varsin hyvin tutkijoiden näkemystä ilmaston menneistä ja tulevista muutoksista.

Yli 1000-sivuisen raportin ja sen yhteenveto-osan mukaan enää ei ole kyse siitä, muuttuuko ilmasto ihmisen toimesta, vaan pikemminkin kuinka paljon ja kuinka nopeasti muutos tapahtuu. Ilmastomallien antamat uudet tulokset ja kasvihuoneilmiötä koskeva, lisääntynyt fysikaalis-kemiallinen tietämys ovat vakuuttaneet tutkijat siitä, että viime aikaiset muutokset johtuvat pääosin ihmisen toimista.

Kasvihuonekaasujen ja rikkidioksidin uusien päästöskenaarioiden pohjalta tehtyjen laskelmien mukaan maapallon keskilämpötila nousisi vuoteen 2100 mennessä enemmän kuin IPCC:n vuoden 1995 arviointiraportissa. Uusi arvio maapallon keskilämpötilan noususta on 1.4 - 5.8°C. Vuoden 1995 arvio oli 1 - 3.5°C. Kaikkialla ei kuitenkaan lämpene yhtä paljon. Erityisesti pohjoisten manneralueiden ennakoidaan lämpenevän eniten. Lämpenemisen myötä valtamerien pinnan arvioidaan kohoavan vuoteen 2100 mennessä 10 - 90 sentillä, mikä johtuu sekä veden lämpölaajenemisesta että jäätiköiden sulamisesta.

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin muiden osa-alueiden raportit valmistuvat tammi-helmikuussa 2001. Niissä otetaan tarkemmin kantaa ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja torjuntaan. Kaikkien osaraporttien tultua hyväksytyksi Suomen IPCC-työryhmä järjestää seminaaritilaisuuden maalis-huhtikuussa.

Ilmastopaneeli on aiemmin valmistanut kaksi mittavaa arviota maapallon ilmaston muutoksista, niiden vaikutuksista ja muutoksen torjumisen toimenpiteistä. Vuoden 1990 raportti oli pohjana Rio de Janeirossa vuonna 1992 järjestetylle ympäristökonferenssille ja vuoden 1995 raportti puolestaan vauhditti Kiotossa vuonna 1997 solmittua kansainvälistä ilmastosopimusta.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos, tutkimuspäällikkö, dosentti Raino Heino, puhelin (09) 1929 4120, raino.heino@fmi.fi

Koko raportti värikuvineen on nähtävissä Internet-osoitteessa www.ipcc.ch.