Tiedote 31.1.2001

Tiedote - Tammikuun sää oli poikkeuksellisen leuto

Ilmatieteen laitoksen mukaan tammikuun keskilämpötila oli maan eteläosissa -1…-4, maan keskiosissa -2…-6 ja maan pohjoisosissa -4…-9 astetta. Kuukauden keskilämpötila oli siten maan etelä- ja keskiosissa noin 5 ja maan pohjoisosissa noin 8 astetta keskimääräistä korkeampi. Tammikuu oli jo neljäs peräkkäinen kuukausi, jolloin lämpötila oli suuren osan ajasta poikkeuksellisen korkea vuodenaikaan nähden. Tammikuun pari vähän kylmempää jaksoa olivat ennen kuukauden puoliväliä ja 20. päivän jälkeen.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan viimeisen sadan vuoden aikana Sodankylässä vain vuosien 1925 ja 1934 tammikuut olivat tämän vuotista leudommat. Muualla maassa vähintään yhtä leutoja tammikuita on keskimäärin kerran 10 vuodessa. Tämän vuoden tammikuu päättyy ja helmikuu alkaa tavallista kylmemmässä säässä.

Tammikuun aikana lumipeite vaihteli koko maassa, kun leudot säät ja ajoittaiset vesisateet sulattivat lumen pois tai madalsivat lumipeitettä. Kuukauden lopussalumipeite oli maan eteläosissa 10—30 ja pohjoisosissa 20—30 senttimetriä keskiarvoa matalampi. Tammi-helmikuun taitteessa lunta oli maan lounaisosissa 10—30 cm ja maan keski- ja pohjoisosissa 30—50 cm.

Tammikuun sademäärät olivat suuressa osin maata vähän pitkänajan keskiarvoa pienemmät lukuun ottamatta etelä- ja lounaisrannikkoa, jossa satoi hieman keskimääräistä enemmän. Maan eteläosissa sadetta kertyi 30—50 millimetriä ja maan keski- ja pohjoisosissa 20—30 millimetriä.

Lisätietoja:

ilmastopalvelu: 0600 1 0601 (14,90 mk/min + ppm)sekä ilmastopalvelun Internet-sivuilta.