Tiedote 1.3.2001

Tiedote - Helmikuun lämpötilat vaihtelivat paljon

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan helmikuussa oli ennätysleutoja ja ennätyskylmiä päiviä. Kylmät jaksot ajoittuivat koko maassa kuukauden alkuun ja loppupuolelle. Kuukauden puolivälissä taas oli 1,5-2 viikkoa hyvin leutoa, ajoittain myös suojasäätä koko maassa. Tuolloin satoi paikoin jopa vettä ja lumipeite tiivistyi, mutta pian seurannut pyrypäivä korjasi lumitilanteen.

Sää lauhtui ensimmäisen kerran kuukauden toisella viikolla ja kuukauden keskivaiheilla oli koko maassa suojasäätä. Tällöin syntyi useilla paikkakunnilla päiväkohtaisia lämpötilaennätyksiä. Helmikuun 14. päivä oli maan pohjoisosissa ja 15. päivä maan etelä- ja keskiosissa ajankohtansa lämpimin päivä yli 40 vuoteen. Maan pohjoisosissa 14. päivänä lämpötilat olivat +2…+5 astetta ja 15. päivänä lämpötila oli maan eteläosissa +5…+7 ja maan keskiosissa +3…+5 astetta.

Helmikuun ja koko talven toistaiseksi kylmin sää sattui maan etelä- ja keskiosassa 5. päivän tienoilla ja maan pohjoisosassa 22.-24. päivien välillä. Runebergin päivänä koko maassa pakkasta oli 23….33 astetta. Kuukauden loppupuolen kylminä päivinä Lapin läänin pohjoisosissa oli jopa 40 asteen pakkasia. Inarin Nellimissä mitattiin koko maan kuluvan talven alin lukema, joka oli -40,9 astetta. Suomen kaikkien aikojen kylmin lämpötila, -51,5 astetta, mitattiin Kittilässä tammikuun 28. päivänä 1999.

Helmikuun keskilämpötila oli maan eteläosissa -6…-9 ja Ahvenanmaalla noin -5 astetta. Maan keskiosissa keskilämpötila vaihteli -10 ja -12 asteen ja maan pohjoisosissa -12…-15 asteen välillä. Suuret lämpötilavaihtelut vaikuttivat kuukauden keskilämpötiloihin siten, että ne olivat hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoja koko maassa. Keskilämpötila oli 0,5…1,5 astetta keskiarvon alapuolella.

Helmikuun sademäärät vaihtelivat 30-65 millimetrin välillä. Eniten satoi maan keski- ja itäosissa. Sademäärät olivat paikoin jopa 2-2,5 -kertaisia vertailukauden keskiarvoihin nähden. Lumipeite oli kuukauden lopussa maan lounaisinta kolkkaa lukuun ottamatta pitkän ajan keskiarvojen mukainen. Lunta oli eniten maan itä- ja pohjoisosissa, 40-60 senttiä.

Helmikuun 11. ja 18. päivinä myrskysi merialueillamme. Maan etelä- ja kaakkoisosissa tuuli puhalsi navakasti keskimääräistä useammin. Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelun mukaan esimerkiksi Helsingin edustalla Isosaaressa oli tuulisia päiviä 21 kappaletta, kun keskiarvo on 16 kappaletta.

Yhteenveto sydäntalven 2001 säästä

Kulunut talvi oli pitkiä aikoja leuto ja sateinen. Vesisateitakin esiintyi joinakin päivinä lähes koko maassa. Joulu-helmikuun keskilämpötila oli koko maassa noin 3 astetta vertailukauden 1961-90 keskiarvoa lämpimämpi. Suomessa yksi talvi viidestä on keskimäärin yhtä leuto tai leudompi kuin nyt. Joulu- ja tammikuu olivat maan etelä- ja keskiosissa 4-6 astetta keskiarvoa leudommat. Pohjois-Suomessa joulukuu oli lämpöoloiltaan kuitenkin melko tavanomainen. Sen sijaan Lapissa tammikuu oli poikkeuksellisen lämmin, 6-8 astetta vertailukauden keskiarvoa leudompi.

Talven aikana sadetta kertyi lähes koko maassa 100-165 millimetriä. Nämä sademäärät olivat hieman keskimääräistä suuremmat, paikoin jopa yli puolitoistakertaiset. Vain Pohjois- ja Länsi-Lapissa satoi joulu-helmikuussa hieman keskimääräistä vähemmän, 70-80 millimetriä.

Talven aikana havaittiin muutaman kerran salamointia joillakin paikkakunnilla. Esimerkiksi helmikuun 15. päivänä Oulun läänin eteläosissa esiintyi pilvisalamoita.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos, ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (14,90 mk/min+pvm)