Tiedote 26.3.2001

Tiedote - Vuoden 2000 sää Suomessa

Vuosi 2000 oli lähes ennätyksellisen lämmin koko maassa. Sadan vuoden tilastossa kulunut vuosi sijoittuu paikkakunnasta riippuen 2-6 lämpimimmän joukkoon. Vuosi 1934 on edelleen lämpimin koko maassa 100 vuoden aikana. Koko vuoden keskilämpötila oli maan eteläosan sisämaassa +5…+7 astetta, rannikoilla ja saaristossa jopa yli +7 astetta. Maan keskiosassa vuosikeskilämpötila oli +3…+5, Oulun läänissä ja Lapin läänin eteläosassa +1…+3 ja Lapin läänin pohjoisosassa -1…+1 astetta. Siten vuoden keskilämpötila oli koko maassa noin kaksi astetta vertailukauden 1961-90 keskiarvoa korkeampi.

Ainoastaan kesäkuu ja syyskuu olivat hieman vertailukauden 1961-90 keskiarvoa viileämpiä. Kaikki muut kuukaudet olivat huomattavasti vertailukauden keskiarvoa lämpimämpiä. Kesällä koko maassa oli Lappia lukuun ottamatta tavallista vähemmän hellepäiviä, vaikka kesäkuukausien keskilämpötilat olivat muuten hyvin tyypillisiä. Erityisesti kesäyöt olivat lämpimiä. Talvikuukaudet tammikuusta huhtikuuhun olivat erityisen lämpimiä samoin kuin koko loppuvuosi.

Sateita runsaasti

Lähes koko maassa satoi jonkin verran keskimääräistä enemmän. Oulun ja Lapin läänissä vuosisade oli 500-750 millimetriä, mikä on 1,2-1,5 -kertainen määrä vertailukauden 1961-90 keskiarvoon nähden. Maan etelä- ja keskiosissa satoi 600-800 millimetriä, mikä on vain vähän keskimääräistä enemmän. Sadepäiviä oli kesä- ja heinäkuussa 3-10 kpl keskimääräistä enemmän. Hämeessä satoi heinäkuussa 28 päivänä.

Kesäkuu päättyi rajuihin ukonilmoihin. Heinäkuussa viimeistä viikkoa lukuun ottamatta esiintyi ukkosta lähes päivittäin. Näihin ukkosiin liittyi sisämaassa muutamia pienen alueen paikallisia pyörremyrskyjä eli trombeja. Suomenlahdella esiintyi elokuun alkupuolella parina aamuna lukuisia voimakkaita vesipatsaita.

Aurinkoa ja tuulta vaihtelevasti

Aurinko paistoi vuoden aikana koko maassa 1500-2000 tuntia ja siten hyvin keskimääräisesti. Touko-, kesä- ja syyskuu olivat vuoden aurinkoisimmat kuukaudet. Syyskuussa aurinko paistoi korkeapainesään vallitessa ennätyksellisen paljon, paikoin jopa enemmän kuin heinäkuussa. Marras- ja joulukuussa aurinko näyttäytyi tuskin lainkaan. Aurinko paistoi Jyväskylässä kumpanakin kuukautena ennätyksellisen vähän, vain noin yhden tunnin ja sekin jakautui usealle päivälle.

Alkuvuoden tuulisuus oli melko tavanomainen. Myrskypäiviä, jolloin tuulen nopeus on vähintään 21 m/s, oli merialueillamme tammi-maaliskuussa 13 kpl, kun niitä keskimäärin on 9 kpl. Toukokuusta heinäkuuhun navakkatuulisia päiviä oli kaksin- tai jopa kolminkertaisesti. Syyskuussa tuulisia päiviä oli niukasti. Tavanomaisesta poiketen marras- ja joulukuussa myrskyjä oli merialueillamme vain yhtenä päivänä eli selvästi keskimääräistä vähemmän.

Lunta alkuvuonna paljon

Lumipeite oli vuoden alussa jo 20-40 cm paksuinen maan eteläosassa sekä maan keski- ja pohjoisosassa jo noin puolimetrinen eli keskimääräistä paksumpi. Tammikuussa pitkään jatkunut suojasää madalsi tai sulatti lumipeitteen vähiin maan etelä- ja länsiosissa. Sen sijaan maan itä- ja pohjoisosassa lumipeite vahvistui entisestään. Helmi-maaliskuussa lunta oli varsinkin maan itä- ja pohjoisosissa 50-100 cm, mikä on noin 20 cm tavallista enemmän. Laajoilla alueilla Kainuussa ja Etelä- ja Keski-Lapissa lunta oli 1,0-1,2 metriä.

Talven 1999-2000 suurin lumen syvyys oli Suomussalmen Haapovaarassa maaliskuun alussa mitattu 151 cm. Itä- ja Pohjois-Suomen lumikuormat olivat keväällä hyvin suuret, sillä lumi sisälsi runsaasti vettä. Lapin suuret lumimäärät sulivat kuitenkin suhteellisen tasaisesti ja maa paljastui toukokuun puolen välin tienoilla.

Marras- ja vielä joulukuussa lunta oli hyvin vähän koko maassa. Uutta lunta saatiin pieninä annoksina jo lokakuun lopussa koko maahan, mutta lämpimän sään jatkuessa satoi marras- ja joulukuussakin enimmäkseen vettä. Lappiin saatiin odottaa kunnon lumipeitettä vuodenvaihteeseen asti. Lumipeite oli hyvin ohut, 10-20 cm Lapissa aina joulun tienoille asti. Maan etelä- ja keskiosissa vähäiset lumet sulivat tai tiivistyivät alkutalvesta yhä uudelleen vähiin.

Lisätietoa vuoden 2000 säätilastoista.