Tiedote 30.3.2001

Tiedote - Maaliskuu oli koko maassa kylmempi kuin joulu- ja tammikuu

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan maaliskuu oli koko maassa kylmempi kuin joulukuu 2000 ja tammikuu 2001, jotka olivat lauhoja. Tänä talvikautena vain helmikuu oli kylmempi kuin yleensä kevättä enteilevä maaliskuu. Esimerkiksi Helsinki-Vantaalla viime joulukuu oli 6 ja tammikuu 2 astetta tämän maaliskuun keskilämpötilaa, -4 astetta korkeampi. Lapissa Sodankylässä viime joulukuu oli 4, mutta tammikuu 7 astetta maaliskuun keskilämpötilaa, -14 astetta lauhempi. Vastaavanlaisia poikkeamia talvikuukausien keskilämpötiloissa ilmenee maan etelä- ja keskiosissa keskimäärin kahdeksan ja maan pohjoisosissa neljä kertaa 50 vuodessa. Viimeksi vuonna 1998 maaliskuu oli sitä edeltävää joulu- ja tammikuuta kylmempi. Muita vastaavia talvia olivat muun muassa 1988, 1983, 1981.

Maaliskuun sää oli talvinen myös maan eteläosissa. Kuukauden keskilämpötila oli kaikkialla pakkasen puolella; maan eteläosissa keskilämpötila oli -3…-6, maan keskiosissa ja Oulun läänissä -7…-12 ja Lapin läänissä -10…-15 astetta. Maaliskuu oli maan etelä- ja keskiosassa vain 1 - 3 astetta keskimääräistä kylmempi. Sen sijaan maan pohjoisosassa kuukausi oli 3 - 6 astetta pitkän ajan keskiarvoja kylmempi.

Ainoastaan kuukauden puolen välin tienoilla oli muutamana päivänä tavallista leudompaa, muulloin etenkin yöpakkaset olivat usein varsin kireitä. Loppukuussa yölämpötilat olivat noin 10 astetta keskimääräistä alemmat. Aamupäivisin auringon lämmittäessä lämpötila kohosi nopeasti, ja päivän ylimmät lämpötilat olivat yleensä vain vähän keskimääräistä alempia. Erityisesti loppukuun säätä hallitsi aurinko. Maaliskuussa aurinko paistoi koko maassa vuoden aikaan nähden jonkin verran keskimääräistä enemmän.

Kuukauden sademäärät vaihtelivat koko maassa 10 - 40 mm. Ne olivat siten maan etelä- ja keskiosassa paikoin tavallista runsaammat, kun taas Lapin läänissä 10 - 20 mm sademäärät olivat keskimääräistä niukemmat. Kuukauden päättyessä maa oli paljas ainoastaan lounaissaaristossa ja paikoin Varsinais-Suomessa. Muualla maassa lumipeite oli vuoden aikaan nähden melko tyypillinen. Maan eteläosissa ja länsirannikolla Vaasan seudulle asti lunta oli 10 - 30 senttiä, maan keski- ja itäosissa 40 - 70 senttiä. Lapin läänissä lumipeitteen paksuus vaihteli puolen metrin molemmin puolin.

Etelärannikolle ja pääkaupunkiseudulle osui torstaina 22. maaliskuuta pienialainen, mutta sakea lumipyry, jonka yhteydessä havaittiin muutama salamanisku. Pyryn sakeneminen ja salamointi juuri rannikolla liittyi avoimena olevan Suomenlahden meriveden lämmittämän ilman ja kylmän ilman kohtaamiseen.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos, ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601

maaliskuun säätilastoja