Suomi 100 -satelliitti otti ensimmäiset kuvat maapallosta

18.12.2018 14:11

Suomi 100 -satelliitti toimii avaruudessa suunnitellusti, tieteelliset havainnot aloitetaan tammikuussa.

Joulukuun 5. päivä avaruuteen laukaistun Suomi 100 -satelliitin alijärjestelmät ovat kunnossa, yhteydenpito satelliittiin sujuu rutiinilla ja satelliitin kameralla on otettu useita kuvia. Avaruussääilmiöitä ja ionosfääriä havainnoivan radiomittalaitteen käyttö ja tieteelliset tutkimukset aloitetaan tammikuussa.

Satelliitin kameralla otettiin ensimmäiset yksityiskohtaiset kuvat 9. joulukuuta. Ohessa näkyy ensimmäinen useasta kuvasta koostettu mosaiikkikuva, ylhäällä on pohjoinen. Kuvan ottohetkellä satelliitti on ko. päivänä Suomen yläpuolella keskipäivän aikaan, ja kuva on otettu luoteeseen päin.

"Kuvanottohetkellä Pohjois-Euroopassa oli laaja matalapaineen alue ja siksi kuvassa lähes kaikkialla on näkyvyyttä estäviä pilvikerroksia. Jäämerellä on vanha säärintama, jonka suihkuvirtauksen untuvapilviä punertava nauha seurailee kuvan yläosassa", toteaa yksikön päällikkö Ari-Matti Harri Ilmatieteen laitokselta.

Tutkija Jarmo Koistinen Ilmatieteen laitokselta kertoo, että punertava nauha on suihkuvirtauksen untuvapilville tyypillisen kuituinen ja kapea. Punerrus johtuu aamuruskosta, samansuuntaisena kuvassa näkyy kauempana yön musta raja.

"Kuvassa ylivalottuneen valkoisen auringonpaisteisen alueen raja on lännessä Suomesta katsottuna. Sen yläpuolella näkyy kuuropilvien punertavia huippuja, jotka ovat kehittyneet kylmänpurkauksen alueelle Norjanmerelle", Jarmo Koistinen kertoo.

Ilmatieteen laitos on osallistunut satelliitin instrumenttien valmistukseen, ohjausohjelmistojen kehitykseen sekä tieteelliseen tutkimusohjelmaan. Satelliitti-ohjelman päävastuu on Aalto-yliopistolla.

"Aalto-yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen yhteistyö on ollut erinomaista ja opiskelijat ovat työskennelleet maa-asemalla yötä päivää. Upeita tuloksia", iloitsee hankkeen vetäjä, professori Esa Kallio.

Lisätietoja:

tutkimusyksikön päällikkö Ari-Matti Harri, Ilmatieteen laitos, p. 050 3375623
vanhempi tutkija Jarmo Koistinen, Ilmatieteen laitos, p. 050 5635166
professori Esa Kallio, Aalto-yliopisto, p. 050 4205857

Suomi 100 -satellittihankkeen verkkosivut: suomi100satelliitti.fi

Kuva: Suomi 100 -satelliitin 9.12. keskipäivän aikaan ottamista kuvista koostettu kuvamosaiikki.