Viikonvaihteessa sataa runsaasti lunta [Päivitetty 1.2.]

1.2.2019 16:11

Sunnuntaina maan etelä- ja keskiosaan saapuu lumipyry ja ajokeli muuttuu laajalti erittäin huonoksi. Maanantaina uusi lumipyryalue saapuu todennäköisesti maan itäosaan.

Kuva: Tuire Härkönen

Kuva: Tuire Härkönen

Ilmatieteen laitoksen 1.2. tekemän ennusteen mukaan voimakas matalapaine kulkee etelästä Suomen yli koilliseen ja aiheuttaa runsaita lumisateita. Matalapaineeseen liittyvä lumipyry leviää sunnuntain vastaisena yönä lounaasta alkaen vähitellen maan etelä- ja keskiosaan. Maanantaina etelästä saapuu uusi voimakas lumisadealue, joka painottuu todennäköisesti maan itäosaan. Sateet tulevat enimmäkseen lumena, mutta sunnuntaina maan eteläisimmässä osassa lämpötila nousee tilapäisesti hieman nollan yläpuolelle, jolloin pieni osa sateesta voi tulla vetenä tai räntänä.

Lumisade on monin paikoin sakeaa ja itätuuli on etenkin sunnuntaina puuskissa yleisesti navakkaa tai kovaa. Lunta kertyy lauantai-illan ja maanantai-illan välisenä aikana maan etelä- ja keskiosassa laajalti noin 15 senttimetriä, etelärannikon tuntumassa ja paikoin myös maan itäosassa 20 senttimetriä.

Sakea lumisade ja puuskaisen tuulen nostattama tuisku sekä lumen kinostuminen aiheuttavat laajalla alueella erittäin huonoa ajokeliä. Lisäksi etenkin maan keskiosassa on odotettavissa paikoin puustovaurioita, koska puiden lumikuorma on siellä jo valmiiksi monin paikoin merkittävä. Paikallinen puiden katkeilu ja kaatuilu aiheuttaa myös sähkökatkoja.

Pahin on ohi todennäköisesti tiistai-iltaan mennessä, ja ensi viikolla sää jatkuu enimmäkseen poutaisessa pakkassäässä.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Säästä twiittaavat @meteorologit