Ilmastokatsaus-lehti tarjoilee kuukauden sää- ja ilmastotiedot uudistetussa muodossa

26.2.2019 12:33

Ilmastokatsaus-verkkolehti ilmestyy tammikuun numerosta alkaen selattavana digilehtenä. Uudistettu digilehti sisältää elementtejä vanhasta perinteisestä Ilmastokatsaus-lehdestä, mutta myös raikkaan ulkoasun ja sisältöuudistuksia.

"Halusimme tuoda havaintoihin, tutkimukseen ja ennusteisiin perustuvaa tietoa päivitetyssä muodossa helpommin kaikkien saataville", kuvailee Ilmastokatsauksen päätoimittaja, yksikönpäällikkö Hilppa Gregow.

Uudistuksessa tavoitteena oli tehdä Ilmastokatsauksesta lehdenomainen, viitattava sekä mobiililaitteilla luettava. Digilehti tarjoaa tiiviin tietopaketin kuluneen kuukauden säästä ja ajankohtaisista ilmastoaiheista:

  • ajankohtaiset artikkelit
  • kuluneen kuukauden sää Suomessa
  • kuluneen kuukauden säätapahtumat maailmalla
  • Itämeren ja arktisten alueiden seuranta
  • kasvihuonekaasujen pitoisuuskuvaajat
  • kuukauden tuulitiedot
  • perinteiset kuukausitilastot (lämpötilat, sademäärät, lumensyvyydet ja auringonpaistetunnit)
  • lämpötilaennuste tuleville viikoille
  • englanninkielinen tiivistelmä säätapahtumista

Digilehti julkaistaan kuukausittain ilmastokatsaus.fi-sivustolla n. kuukauden 20. päivän tienoilla.

Tutkimuksen ääni mukana uudistuksessa

Digilehden lisäksi kaksi kertaa vuodessa julkaistaan englanninkielinen tutkimuksellinen liite, "FMI's Climate Bulletin: Research Letters", joka sisältää lyhytartikkeleita ajankohtaisista tutkimusaiheista. Artikkelikooste julkaistaan huhtikuun ja lokakuun Ilmastokatsauksen yhteydessä. Tulevaisuudessa artikkelit saavat myös oman DOI-tunnuksen, joka helpottaa niihin viittaamista.

Ilmastokatsaus-lehti on taustoittanut Suomen säätä ja ilmastoa jo noin 130 vuoden ajan. Lehti ilmestyi painettuna vuoteen 2015 asti, jonka jälkeen se siirtyi verkkoon ilmastokatsaus.fi-sivustolle. Kohdeyleisönä ovat lukijat tutkimus- ja koulutusalalta sekä nykyilmastosta, säästä ja ilmastonmuutoksesta kiinnostunut suuri yleisö.

Ilmatieteen laitoksessa Ilmastokatsaus-lehteä tuottavat yhdessä Sään ja ilmastonmuutoksen vaikutustutkimus, Merentutkimus, Ilmastojärjestelmätutkimus -yksiköt sekä Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelu. Digilehden ulkoasun on suunnitellut graafikko Marko Myllyaho.

Juttuvinkkejä ja palautetta voi lähettää osoitteeseen ilmastokatsaus@fmi.fi

Lisätietoja:

Ilmastokatsauksen päätoimittaja, yksikönpäällikkö, Hilppa Gregow, puh. 029 539 3510, hilppa.gregow@fmi.fi

http://www.ilmastokatsaus.fi/

Tammikuun 2019 Ilmastokatsaus-digilehti