Viimeisetkin jäät ovat sulaneet Perämereltä

14.5.2019 11:17

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelu on julkaissut tiistaina 14.5.2019 talven viimeisen jäätiedotuksen. Jäätalvi jää tilastoihin leutona, muttei helppona.

Kuva: Heidi Pettersson

Kuva: Heidi Pettersson

Jäätalvi 2018–2019 alkoi loka-marraskuun vaihteessa, kun Perämeren pohjukan sisimmissä lahdissa havaittiin ensimmäiset uudet jäät. Ilmatieteen laitos julkaisi kauden ensimmäisen jääkartan 1. marraskuuta 2018.

Marraskuu ja joulukuu olivat tavanomaista leudompia.

"Vuoden vaihteessa ohutta jäätä esiintyi vain rannikoiden sisälahdissa lukuun ottamatta Perämeren kaarta, jossa satamien edustoilla oli 5–25 senttimetriä paksua kiintojäätä", sanoo Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

Myös vuosi 2019 alkoi leutona, mutta tammikuun puolivälissä kylmeni selvästi ja kylmä sää jatkui lähes kaksi viikkoa. Talven laajin jäätilanne koettiin tammikuun 27. päivänä, kun jäällisen alueen laajuus ylsi 88 000 km²:iin. Tämän jälkeen sää lauhtui ja jäät ajautuivat kasaan.

"Kulunut talvi tilastoidaan jäällisen alueen laajuuden perusteella leudoksi, mutta liikkuvat jäät vaikeuttivat useaan otteeseen talvimerenkulkua eikä talvi näin ollen ollut helppo", Jouni Vainio korostaa.

Tammikuun jälkeen oli tavanomaista lauhempaa eikä jään määrä enää merkittävästi lisääntynyt. Lyhyet pakkasjaksot ja lauhat jaksot vuorottelivat ja jääkenttä pysyi ahtautuneena. Lämmin huhtikuun loppu sai jäät sulamaan ja merivedet lämpiämään. Viimeiset jäät sulivat Suomenlahden itäisimmistä pohjukoista viikkoa ennen huhtikuun loppua ja Pohjanlahdelta 14. päivänä toukokuuta.

Viimeisimmän 49 jäätalven aikana laajin jäällinen alue on koettu aikaisemmin vain neljänä talvena. Viimeinen jäätiedotus on julkaistu vain viitenä kertana aikaisemmin kuin tänä vuonna.

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelun päätehtävä on kertoa talvella päivittäinen jäätilanne. Viimeiset jäätiedotukset annetaan yleensä toukokuun loppupuolella. Jääkartta tehdään yhteistyössä Ruotsin meteorologisen laitoksen (SMHI) jääpalvelun kanssa vuoroviikoin.

Lisätietoja:

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi

Kauden viimeinen jääkartta ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla

Itämeren menneet jäätalvet
Merisää ja Itämeri
Ilmatieteen laitoksen jääpalvelu Twitterissä: @fi_iceservice