Tiedotearkisto: 2001

Joulusta tulee luminen ja kylmä koko maassa

21.12.2001 12:00

Ilmatieteen laitos julistaa joulusään yli koko laajan Suomen maan Luostolta Suomen Lapista sekä kehottaa meitä kutakin ottamaan sääolot huomioon joulumatkoillamme ja kaikkinaisessa joulunvietossa niin, että kaikki toimemme voisivat sujua turvallisesti ja joulun hengen mukaisesti luontoa kunnioittaen.

Viikonlopun aikana eteläisimmän Suomen yli kulkee lumipyry, minkä yhteydessä pakkasta on 5…10 astetta. Muualla Suomessa on poutaa ja pakkanen on etenkin Lapissa kireää. Aatonaatoksi myös Etelä-Suomi poutaantuu ja ilma pakastuu.

Jouluaatto tuo kylmän ja poutaisen päivän, sillä pakkasta on yleisesti 15…25 astetta. Lauhinta on rannikolla. Päivän kääntyessä iltaan etelätuuli voimistuu maan länsi- ja pohjoisosissa, mikä lauhduttaa pakkasen vähitellen 10 ja 15 asteen välille. Itä-Suomessa Pukin partaa huurruttaa vielä 20 asteen pakkaslukema. Etelärannikolla pakkasta on aattoiltana viitisen astetta, joten lumipeite ei ole tänä jouluna minkäänlaisessa vaarassa.

Joulupäivänä tuulee etelästä ja sataa lunta koko maassa. Lunta kertyy sentään vain vähän, enimmillään sitä tupruttelee pohjoisessa viitisen senttiä. Pakkasta on etelärannikolla 3…4 astetta, Pohjanlahden rannikolla 5…10 ja sisämaassa alun toistakymmentä astetta. Oulun ja Lapin lääneissä sekä Pohjois-Karjalassa mittari näyttää likemmäs 20 pakkasastetta.

Tapaninpäivänä tuuli on heikko ja lumisateet paikallisia. Pakkasta pitelee etelässä ja lännessä kymmenkunta, idässä ja pohjoisessa toistakymmentä astetta, aivan idässä on tätäkin kylmempää. Tapanin iltana Etelä-Suomeen tullee jälleen lumipyry.

Viime joulu alkoi lähes mustana
Viime vuoden joulua edelsi pitkään jatkunut hyvin leuto, matalapainevoittoinen sää. Ainoastaan Lapissa lunta oli joulun korvilla 5-20 senttiä. Muualla lunta oli korkeintaan yhden senttimetrin verran, länsi- ja etelärannikolla ei lainkaan. Aatonaattona lunta satoi maan itä- ja keskiosaan, ja aattona lämpötila laski koko maassa pakkaselle. Joulupäivinä hentoinen lumivaippa peitti myös rannikko- ja saaristoseudut.

Joulupyhinä pakkasta riitti, sillä sitä oli etelässä enimmillään 10-20 astetta ja pohjoisessa reilut 30 astetta. Koska meri oli vielä avoinna, ja kylmää pakkasilmaa virtasi pohjoisesta, tilanne oli otollinen merisavun synnylle. Suomenlahdella havaittiin vuoden 2000 joulupäivinä runsaasti merihaikuja, sumupyörteitä ja pyörrepatsaita.

Jouluna on yleensä lunta ja pakkasta
Joulut ovat olleet runsaslumisia vuosina 1915, 1965, 1973, 1980 ja 1981. Vuoden 1965 Tapaninpäivänä lumipeite oli ennätyksellisen paksu. Silloin Etelä-Suomessakin lunta mitattiin reilut puoli metriä - Tuusulan Ruotsinkylässä jopa 85 senttiä. Hyvin vähälumisia jouluja on sen sijaan ollut vuosina 1972 ja 1992. Tällöin Lapissakin lumipeite oli paksuimmillaan vain 10 senttiä. Muualla maassa lunta oli tuskin lainkaan. Lounais-Suomessa ja etelärannikolla lunta on tyypillisesti vähiten maassamme, mutta sielläkin keskimäärin kaksi joulua kolmesta ovat valkeita. Jouluna pohjoisessa lunta on tyypillisesti liki 40
senttiä, Keski-Suomessa noin 30 senttiä ja Etelä-Suomessakin 10 senttiä.

Keskimäärin lämpötilat ovat jouluaikaan maan eteläosassa –7, keskiosassa –11 ja pohjoisosassa –16 asteen vaiheilla. Erityisen kylmiä jouluja Suomessa on viimeisen sadan vuoden aikana vietetty neljä kertaa. Lämpötilat olivat tällöin maan etelä- ja keskiosassa 25…35 ja Pohjois-Suomessa 40 pakkasasteen vaiheilla. Viimeksi erittäin kylmää oli jouluna 1995.

Kaukomailla on hellettä, pakkasta ja rankkasadetta
Rankkasateet piiskaavat joulun aikaan tyypillisesti Kaakkois-Aasiaa, etenkin Filippiinejä ja Indonesiaa. Näillä seuduilla saattavat vuorokausisademäärät yltää jopa 300 millimetriin. Suomessa 300 millimetrin sateet saavutetaan keskimäärin puolen vuoden aikana.

Kylmintä joulun aikaan on Siperiassa. Oimjakonin kaupungissa joulupäivän keskilämpötila on keskimäärin miltei 50 astetta pakkasen puolella. Lämpimintä on taasen Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, missä kesähelteet ovat parhaimmillaan. Länsi-Australian Marble Barin kylässä lämpötila voi iltapäivän paahteessa kohota jopa yli 45 asteeseen. Australian ohella yli 40 asteen lukemiin voidaan päästä Angolassa, Namibiassa, toisinaan myös Etelä-Amerikassa.

Joulun säätilastoja

Lisätietoja:

Palveleva meteorologi 24 h/vrk myös joulunpyhinä puh. 0600 10600. Puhelun hinta on 17,90 mk/min+ppm (3,01 eur/min+pvm)

Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (14,90 mk/min+pvm, 2,51 eur+pvm)