Tiedotearkisto: 2011

Tammikuu sateinen ja luminen

1.2.2011 12:04

Tammikuu oli sateinen. Lunta oli tammikuun lopussa tavanomaista enemmän etelärannikolla ja maan itäosassa.

Kuva: Timo Lindholm

Kuva: Timo Lindholm

Tammikuun keskilämpötila vaihteli Ahvenanmaan ja lounaissaariston runsaasta -4 asteesta pohjoisimman Lapin noin -14 asteeseen. Ilmatieteen laitoksen mukaan tammikuu oli pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna maan länsiosassa hieman tavanomaista kylmempi. Suurin poikkeama 0,5-1,0 astetta oli lounaissaaristossa ja Vaasan tienoilla. Sen sijaan maan pohjoisosassa oli paikoin runsaan asteen verran tavanomaista lämpimämpää. Koko maan keskilämpötila oli -9,3 astetta, mikä oli 0,4 astetta tavanomaista korkeampi. Vaikka kuukauden keskilämpötila olikin lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja, oli lämpötilassa suuria vaihteluja. Kuukauden alin lämpötila, -37,0 astetta, mitattiin Utsjoen Kevojärvellä tammikuun 15. päivä. Ylin lämpötila oli +4,9 astetta, ja se mitattiin Porin rautatieasemalla 28. päivänä.

Kuukauden sademäärä vaihteli Keski- ja Pohjois-Lapin vajaasta 30 millimetristä, maan keskiosan runsaaseen 60 millimetriin. Maan keskiosassa satoi monin paikoin yli puolitoistakertaisesti pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna, kun taas Lapissa ja paikoin myös maan lounaisimmassa osassa jäätiin jonkin verran alle pitkäaikaisen keskiarvon. Havaintoasemista eniten satoi Mikkelin Rantakylässä, jossa sadetta kertyi 89 millimetriä. Vähiten eli 11,7 millimetriä satoi Enontekiön Näkkälässä. Toisaalta Enontekiössä mitattiin myös kuukauden suurin vuorokautinen sademäärä, kun Kilpisjärvellä satoi 27. tammikuuta 26,1 millimetriä.

Suuressa osassa maata lunta yli puoli metriä

Lunta oli kuukauden päättyessä yli puoli metriä lukuun ottamatta läntisintä Suomea, Oulun seutua ja Etelä-Lappia. Paksuimmat nietokset olivat maan itäosassa, jossa oli lunta paikoin yli 70 cm. Eniten lunta eli 83 cm oli Puolangan Paljakalla.

Pitkäaikaiseen keskiarvoon nähden lunta oli selvästi tavanomaista enemmän etelärannikolla ja maan itäosassa, mutta selvästi tavanomaista vähemmän Etelä-Lapissa. Kuukauden lopulla muodostui etenkin Etelä-Savossa, Hämeessä ja Pirkanmaalla puiden oksille tykkylunta, joka aiheutti metsätuhoja ja sähkökatkoksia.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,03 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600
(3,98 e/min + pvm)

Tammikuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/tammikuu