Tiedotearkisto: 2011

Ilmatieteen laitos kehittää Kosovon ilmanlaadun seurantaa

21.3.2011 9:07

Projektin tavoitteena on kehittää Kosovon ilmanlaatujärjestelmiä vastaamaan paremmin EU-direktiivien vaatimuksia.

Kuva: Pia Anttila

Kuva: Pia Anttila

Juuri käynnistyneen uuden ympäristöalan Twinning-projektin yhtenä tavoitteena on kehittää Kosovon ilmanlaatujärjestelmiä vastaamaan paremmin EU-direktiivien vaatimuksia. Hankkeessa siirretään Suomen Ilmatieteen laitoksella olevaa osaamista ja kokemusta Kosovon käyttöön.

Ilmatieteen laitoksen vastuulla on ilmanlaadun seuranta- ja raportointijärjestelmien kehittäminen EU-vaatimusten suuntaan. Ilmanlaadun seuranta- ja raportointijärjestelmien kehityksen kautta projektin perimmäinen tarkoitus on parantaa kohdemaan ilmanlaatua.

Support to the Environment Sector -hankkeen käynnistystilaisuus pidettiin Pristinassa 22. helmikuuta. ”Suomella on olemassa vankkaa osaamista, sillä ilmanlaatua on mitattu Suomessa jo 40 vuotta ja tänä aikana Suomen ilmanlaatu on huomattavasti parantunut. Kosovossa tavoitteena on luoda nykyaikainen ilmanlaadun seurantaverkosto, joka vastaa EU:n raportointivaatimuksia, kertoo hankkeen projektipäällikkö Harri Pietarila. Ilmatieteen laitos on tehnyt vastaavanlaisia projekteja myös Kroatiassa ja Makedoniassa.

Hankkeen kokonaisbudjetti on miljoona euroa ja se kestää kaksi vuotta. EU-rahoitteista Twinning-hanketta koordinoi Itävallan ympäristövirasto, Umweltbundesamt. Ilmatieteen laitos toimii yhtenä hankkeen kumppanina vastaten ilmanlaadun osuudesta. Kokonaisprojekti sisältää myös muita ympäristöteemoja, kuten vesiensuojelun.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Harri Pietarila, puh. 0503378224, harri.pietarila@fmi.fi