Tiedotearkisto: 2011

Islannin tulivuorenpurkauksen ilmanlaatuvaikutuksia seurataan

25.5.2011 12:19

Grimsvötn-tulivuoren purkauksen ilmaan syöksemä tuhka on liikkumassa Skandinavian alueen yli. Etelä-Suomessa ilmanlaatu on paikoin heikentynyt tämän takia.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Lauantaina 21.5. Islannissa alkanut Grimsvötn-tulivuoren purkauksen ilmaan syöksemä tuhka on liikkumassa Skandinavian alueen yli tänään keskiviikkona. Etelä-Suomessa ilmanlaatu on paikoin heikentynyt.

Grimsvötn-tulivuoresta peräisin oleva tuhkapilvi on liikkumassa tänään keskiviikkona 25.5. Skandinavian yli. Se on heikentänyt ilmanlaatua Skandinavian alueella, muun muassa Norjan länsirannikolla ilmanlaatu heikkeni hetkittäin erittäin huonoksi eilen (24.5.) iltapäivällä. Suomeen tuhkavana on tullut laimenneena. Loppuviikolla, mikäli purkaus jatkuu, tuhkapilvet eivät ole suuntautumassa merkittävästi kohti Manner-Eurooppaa. Viimeisimpien tietojen mukaan tulivuorenpurkaus näyttää heikentyneen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan satelliittihavainnot tukevat hyvin ennusteita ja maanpinnan tason mittauksia.

Etelä-Suomen ilmassa merkkejä tulivuorenpurkauksesta

Tulivuoren ilmaan syöksemää tuhkaa on levinnyt paikoin etelärannikolle ja maan lounaisosaan. Sadekuurot ovat kuitenkin paikoin puhdistaneet ilmaa. Päivällä lännestä leviää jälleen tuhkapilveä, joten ilmanlaadun ennustetaan taas huononevan. Illalla ja yöllä tuhkapilvi väistyy itään ja ilmanlaatu paranee. Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomeen kulkeutuneet hiukkaset ovat kooltaan karkeita ja havaitut pitoisuustasot vastaavat tavanomaista katupölyä. Terveysvaikutukset ovat mahdollisia herkimmillä ihmisillä. Pienhiukkasten pitoisuuksissa on kuitenkin havaittu vain hyvin heikkoa nousua.
Ilmanlaadun kehittymistä voi seurata ilmanlaatuportaalin kautta, jossa on myös tietoa terveysvaikutuksista. Pienhiukkasten maanpintapitoisuuksia ja koostumusta seurataan erityisen tarkasti Ilmatieteen laitoksen Kumpulan mittausasemalla.

Tietoa pilven liikkeistä välitetään tehostetusti muille viranomaisille

Ilmatieteen laitos seuraa tilannetta tehostetusti ja välittää tietoa tilanteen kehittymisestä viranomaisille ja kansalaisille. Ilmatieteen laitoksen SILAM-leviämismallilla voidaan arvioida tuhkapilven liikkumista, mutta kartat eivät kerro lentorajoituksista, sillä malli huomioi myös erittäin vähäiset pitoisuudet. Asiantuntijalaitosten ja turvallisuusviranomaisten välille on rakennettu yksi yhteinen tietokanava, LUOVA, joka tuottaa ja välittää luonnononnettomuuksista ajantasaista ja ennakoivaa tietoa mahdollisimman nopeasti.

Lisätietoja:

Ilmanlaadun heikkeneminen/leviämismallit: http://ilmatieteenlaitos.fi/tulivuoriseuranta

Sää- ja leviämistiedot: palveleva meteorologi 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

Ilmanlaatu Suomessa:
Erikoistutkija Pia Anttila, puh. 050 368 6420, pia.anttila@fmi.fi
http://www.ilmanlaatu.fi

Kumpulan mittausaseman tiedot:
Ryhmäpäällikkö Risto Hillamo, puh. (09) 1929 5500, risto.hillamo@fmi.fi

Lidar-mittaukset:
Ryhmäpäällikkö Mika Komppula, puh. 050 520 7500, mika.komppula@fmi.fi

Ilmastovaikutukset:
Ilmatieteen laitos, professori Ari Laaksonen, puh. (09) 1929 5530, ari.laaksonen@fmi.fi

Lue lisää:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: http://www.thl.fi/
Finavian tiedotteet lentorajoituksista: http://www.finavia.fi/
Liikenteen turvallisuusvirasto TraFin tiedotteet: http://www.trafi.fi/

Islannin ilmatieteen laitos: http://en.vedur.is/about-imo/news/2011/