Tiedote 22.6.2011

UV-säteily huomioitava kesäaikaan

UV-indeksi on ollut lähes koko kevään ajan selvästi normaalia korkeampi. Tällä hetkellä se on palannut lähelle normaalia. Ilmatieteen laitos seuraa tilannetta läpi kesän.
Kuva: Pentti Sormunen

Ilmatieteen laitoksen mukaan kevään ja alkukesän aikana Suomen yllä oleva otsonikerros on vaihdellut voimakkaasti. Maaliskuun lopun ennätysalhaisten lukemien jälkeen tapahtunut palaaminen normaaliin oli lyhytaikainen ja huhtikuun jälkimmäisellä puoliskolla otsonikerros oli harvinaisen ohut. Sama toistui kesäkuun ensimmäisinä kahtena viikkona, jolloin Ilmatieteen laitos antoi varoituksen voimakkaasta UV-säteilystä, kun ennustettu UV-indeksi ylitti raja-arvon 6.

Aurinko on juhannuksen tienoilla korkeimmillaan klo 12-14 välisenä aikana, ja Etelä- ja Keski-Suomessa saavutetaan päivittäin ainakin UV-indeksin arvo 5 ja Pohjois-Suomessa 4, ellei säteilyä vaimentamassa ole paksu pilvi. UV-säteilyltä on suojauduttava kun UV-indeksi ylittää arvon 3. Suojautumistarve alkaa tyypillisesti noin klo 10 ja päättyy klo 17.

UV-indeksi kertoo säteilyn voimakkuuden

Voimakas UV-säteily on korkealta paistavan auringon, vähäpilvisen sään sekä hieman keskimääräistä ohuemman otsonikerroksen yhteissumma. UV-säteilyn voimakkuutta esitetään UV-indeksin eli UVI:n avulla, jonka skaala Suomessa asettuu arvojen 0-6 välille. Indeksin vaihteluun vaikuttaa ennen kaikkea auringon korkeuskulma, joka riippuu sekä vuoden- että vuorokauden ajasta. Muita vaikutustekijöitä ovat pilvisyys, korkeus merenpinnasta, maan tai meren pinnan heijastavuus ja ilmakehän otsonin määrä.

Ihmisen on syytä suojautua UV-säteilyltä kun indeksi saavuttaa arvon 3. Helppo muistisääntö polttavalta auringolta suojautumiseen on seuraava: jos varjosi on alle puolitoista kertaa oma pituutesi, on UV-indeksi jo vähintään kolme.

Huomautuksen voimakkaasta säteilystä Ilmatieteen laitos antaa silloin, kun UV-indeksin ennustetaan saavuttavan Suomessa arvon 6, joka kansainvälisessä luokituksessa on voimakkaan säteilyn raja. Tämä lukuarvo saavutetaan kesä-heinäkuussa vuosittain useana päivänä. Toistuva altistuminen voimakkaalle UV-säteilylle ilman asianmukaista suojaa lisää ihosyöpien riskiä ja aiheuttaa muita terveyshaittoja.

Auringossa oleskelua syytä välttää keskipäivällä

Omalla käyttäytymisellään voi huomattavasti vaikuttaa UV-säteilylle altistumiseen. Pilvettömänä päivänä noin puolet UV-säteilystä tulee auringon suorana säteilynä. Toinen puoli saadaan muualta taivaalta ns. hajasäteilynä. Avoimella paikalla kuten vesillä, rannalla tai heinäpellolla UV-altistus voi tästä syystä olla yllättävän suuri. Myös auringon korkeuskulma, vallitseva pilvisyys sekä ihmisen sijainti ja toiminta vaikuttavat saadun säteilyn määrään. Kesäpäivän koko UV-säteilystä noin puolet tulee kello 11 – 15 välisenä aikana, joten auringossa oleskelua kannattaa välttää keskipäivällä. Etenkin lasten ja nuorten suojaaminen liialliselta auringolta on tärkeää.

Lomamatkalle lähtijöiden on syytä muistaa, että UV-säteily on huomattavasti voimakkaampaa etelän lomakohteissa. Esimerkiksi Välimeren alueella UV-indeksin maksimiarvot vaihtelevat tähän vuodenaikaan välillä 8-10. Lähellä päiväntasaajaa UV-indeksi on noin 15. YK:n suositusten mukaista UV-indeksiä käytetään ympäri maapalloa samalla tavalla.

Lisätietoja:

UV-säteily: vanhempi tutkija Tapani Koskela, puh.050 5849054Otsonikerros: ryhmäpäällikkö Leif Backman, puh. (09) 19294179

Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen UVI-palvelusta voi tarkistaa alkavan päivän UV-indeksin ennusteen yli 60 paikkakunnalle ympäri maailmaa. http://ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennuste

Halutun paikkakunnan UVI-ennusteen saa myös tekstiviestinä lähettämällä viestin UV + paikannimi (esim. uv hania) numeroon 16161. Tarkemmat ohjeet ovat sivulla http://ilmatieteenlaitos.fi/uv-palvelu