Kesäkuu oli harvinaisen kolea
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuun keskilämpötila vaihteli Pohjois-Lapin noin kahdeksasta asteesta maan etelä- ja lounaisosan noin kolmeentoista asteeseen. Suurin poikkeama keskimääräisestä lämpötilasta oli maan itäosassa ja Itä-Lapissa, missä oli noin 1,5…2,5 astetta keskimääräistä koleampaa. Näin kolea kesäkuu on harvinainen, eli se toistuu keskimäärin korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa. Edellisen kerran tätä koleampi kesäkuu on ollut maan itäosassa ja Koillismaalla vuonna 2003 ja Itä-Lapissa vuonna 1993. Maan länsiosassa ja Länsi-Lapissa kesäkuu oli 0,5…1,5 astetta keskimääräistä koleampi.
Kesäkuun ylin lämpötila, 26,2 astetta, mitattiin 16. päivä Mikkelin lentoasemalla. Helleraja ylitettiin kuukauden aikana jossain päin Suomea yhteensä kuutena päivänä, mikä on pari päivää vähemmän kuin kesäkuussa keskimäärin. Kuukauden alin lämpötila, -6,1 astetta, mitattiin 1. päivä Kilpisjärven Saana-tunturilla. Yöt olivat kuukauden ensimmäisellä viikolla paikoin harvinaisen kylmiä. Yöpakkasia havaittiin muutamina öinä paikoin maan eteläosassa saakka.
Sateet jakautuivat epätasaisesti
Maan etelä- ja keskiosan sateisimmilla alueilla kuukauden sademäärät olivat suurimmillaan runsaat 100 millimetriä, kun taas kuivimmilla alueilla jäätiin alle 30 millimetriin. Sateisimmilla alueilla kuukauden sademäärä oli 1,5–2 kertaa niin suuri kuin keskimäärin, kuivimmilla alueilla taas jäätiin alle puoleen tavanomaisesta.
Eniten satoi Tampereen Härmälän havaintoasemalla, missä kuukauden sademäärä oli 137 mm. Suurin vuorokauden sademäärä, 49,3 mm, mitattiin niin ikään Tampereen Härmälässä kesäkuun 12. päivä. Vähiten sadetta saatiin Hailuodon Keskikylässä, missä kuukauden sademäärä jäi 13 millimetriin.
Salamoita paikannettu ennätyksellisen vähän
Maasalamoita paikannettiin kesäkuussa runsaat 2 500, mikä on vain noin 7 prosenttia pitkän ajan keskiarvosta. Tätä vähemmän on kesäkuussa salamoinut vain vuonna 2007. Touko–kesäkuun yhteenlaskettu salamamäärä on vain noin 3 000, mikä on ennätyksellisen vähän vuonna 1960 alkaneen tilastoinnin aikana.
Auringonpaistetta tavanomainen määrä
Auringonpaisteesta saatiin nauttia suurimmassa osassa maata 250–300 tuntia, Lapissa 200–250 tuntia. Koleasta säästä huolimatta auringonpaistetuntien määrä oli suuressa osassa maata lähellä pitkän ajan keskiarvoja, Lapissa aurinko paistoi kuitenkin noin 20 tuntia keskimääräistä vähemmän.
Lisätietoja:Viimeisen 30 vuorokauden sääTunne termit: poikkeuksellinen vai harvinainen sää?
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)