Tiedote 27.9.2011

Avaruussäämyrsky sytytellyt revontulia

Voimakas avaruussäämyrsky on sytyttänyt revontulia pohjoisilla leveysasteilla. Revontulia saattaa olla mahdollista ihailla myös lähiviikkoina Etelä-Suomea myöten.
Kuva: Heikki Ketola

Viime yönä eli tiistain 27. syyskuuta vastaisena yönä koettiin voimakkain avaruussäämyrsky sitten joulukuun 2006. Revontulia on nähty pohjoisilla leveysasteilla. Myrsky on hiljalleen laantumassa, mutta revontulia saattaa olla mahdollista ihailla myös lähiviikkoina Etelä-Suomea myöten.

Ilmatieteen laitoksen mukaan käynnissä oleva avaruusmyrsky on johtunut suuresta auringonpilkusta, joka lähestyy Auringon keskiviivaa. – Jos pilkku aktivoituu uudelleen parin päivän päästää, voidaan uusia avaruussäämyrskyjä havaita ensi viikolla. Auringon takapuolta tarkkaileva STEREO-satelliittipari on nähnyt Auringossa muutamia aktiivisia alueita, jotka kääntyvät meille päin 5–10 päivän kuluttua ja Auringon aktiivinen toiminta saattaa tällöin jatkua, arvioi tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna. 

Ilmatieteen laitoksen magnetometrit Nurmijärvellä ja muualla Suomessa mittasivat heti alkuillasta 26.-27.9. välisenä yönä voimakkaita muutoksia maan magneettikentässä. Revontulia nähtiin ainakin Sodankylässä. Eniten havainnointia häiritsevät pilvipeite ja muut sääilmiöt sekä asutuksen ja liikenteen valot. Tilastollisesti revontulia näkee parhaiten iltayhdeksästä aamuyölle. Tilastomaksimi on puolenyön aikaan.

Syyspäiväntasauksen aika suotuisaa revontulille

Syyspäiväntasauksen seutu on otollista aikaa maapallon avaruussäämyrskyille. Maapallon magneettikenttä on silloin sopivasti kallellaan aurinkotuulen suhteen, joten sähköiset hiukkaset pääsevät silloin paremmin magnetosfäärin suojakilven taakse ja voivat aiheuttaa revontulia ja muita häiriöitä maapallon lähiavaruudessa. Yleensä revontulet näkyvät parhaiten vasta syyskuun lopulla.

Revontulet aiheutuvat Auringon hiukkassäteilystä eli niin sanotusta aurinkotuulesta. Maapallon lähiympäristössä aurinkotuulen hiukkaset aiheuttavat maan magneettikentässä revontulia ja voimakkaita magneettisia häiriöitä ja myrskyjä. Revontulet palavat noin 100 kilometrin korkeudella.

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna, puh. (09) 1929 4649, heikki.nevanlinna@fmi.fi

http://ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-revontulista

http://aurora.fmi.fi/