Tiedote 1.12.2011

Poikkeuksellisen leuto marraskuu

Marraskuun keskilämpötila oli koko maassa tavanomaista korkeampi. Kyseessä oli jo yhdeksäs peräkkäinen tavallista lämpimämpi kuukausi.
Kuva: Eija Vallinheimo

Marraskuun keskilämpötila vaihteli Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Ahvenanmaan ja rannikkoalueiden runsaasta viidestä asteesta Keski- ja Pohjois-Lapin pariin pakkasasteeseen. Koko maan keskilämpötila oli +1,3 astetta, mikä on peräti 4,9 astetta yli pitkäaikaisen keskiarvon.

Marraskuu säämittaushistoriassa poikkeuksellisen lämmin

Päättynyt kuukausi oli kolmen lämpimimmän marraskuun joukossa, mitä Suomen säämittaushistoria tuntee. Viimeksi kuluneen 50 vuoden aikana on lämmin marraskuu koettu lisäksi vuosina 1967, 1986 ja 2000. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna suhteellisesti lämpimintä oli Lapissa, jossa oli paikoin yli kuusi astetta tavanomaista lämpimämpää. Maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa poikkeama oli noin 4-5 astetta, ja lounaisrannikolla ja Ahvenanmaalla kolmisen astetta.

Kuukauden alussa oli vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen lämmintä, ja uusia marraskuun lämpöennätyksiä saavutettiinkin useilla havaintoasemilla. Kuukauden korkein lämpötila oli 11,8 astetta, ja se mitattiin Porin rautatieasemalla 2. päivänä. Alin lämpötila, -21,8 astetta, mitattiin Sallassa kirkonkylässä 20. päivä sekä uudestaan Naruskassa seuraavana päivänä, ja vielä Enontekiön Näkkälässä 29. päivä. Terminen talvi oli huomattavasti myöhässä tavanomaisesta koko maassa. Se alkoi Keski- ja Pohjois-Lapissa marraskuun 9. päivän tienoilla, mikä on kuukauden verran tavanomaista myöhemmin. Kuukauden lopussa terminen talvi oli alkanut vasta Pohjois-Karjalasta Perämeren pohjoispuolelle ulottuvan vyöhykkeen pohjoispuolella, vaikka pitkän ajan keskiarvojen mukaan se alkaa maan eteläosassakin jo kuukauden puolivälissä.

Lunta harvinaisen vähän

Lunta ei ollut kuukauden alussa missään päin Suomea, mikä on harvinaista. Myös kuukauden päättyessä lunta oli vuodenaikaan nähden harvinaisen suppealla alueella eli Kainuusta Länsi-Lappiin ulottuvan linjan pohjoispuolella sekä Etelä-Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä. Eniten lunta oli kuukauden päättyessä Muoniossa, jossa sitä oli 21 cm. Tilastollisesti pysyvä lumipeite kattaisi marraskuun lopussa jo maan itä- ja pohjoisosat.Kuukauden kokonaissademäärä jäi Keski-Pohjanmaalta Pohjois-Savoon ulottuvalla alueella yleisesti alle 20 millimetrin, mikä on alle kolmannes pitkäaikaisesta keskiarvosta. Keski- ja Pohjois-Lapissa sekä paikoin maan lounaisosassa sademäärä kohosi runsaaseen 40 millimetriin, mutta sielläkin jäätiin alle pitkäaikaisen keskiarvon. Yksittäisistä havaintoasemista eniten satoi Kittilän Kenttärovalla, jossa sadetta kertyi 58 millimetriä. Suurin vuorokautinen sademäärä 23,7 mm mitattiin Savonlinnan Savonrannassa 27. päivänä.Kuukauden lopussa sattui muutamia myrskypäiviä. Kovin 10 minuutin keskituuli oli 25 m/s, ja se mitattiin Raahen Lapaluodossa ja Hailuodon Marjaniemessä 26. päivänä.

Myös koko syksy poikkeuksellisen lämmin

Ilmatieteen laitoksen mukaan koko syksyn eli syyskuusta marraskuuhun ulottuvan jakson keskilämpötila oli myös poikkeuksellisen korkea. Näin lämmin syksy on Suomessa ollut koko maan keskilämpötilaa tarkasteltaessa viimeksi vuonna 1938. Muita lämpimiä syksyjä on koettu vuosina 1967, 2000 ja 2005. Keskilämpötila vaihteli lounaissaariston sekä eteläisten ja läntisten rannikkoalueiden kymmenestä asteesta Keski- ja Pohjois-Lapin vajaaseen kolmeen asteeseen. Suurin poikkeama pitkäaikaisesta keskiarvosta oli Keski- ja Pohjois-Lapissa, jossa oli runsaat neljä astetta tavanomaista lämpimämpää. Pienin poikkeama oli lounaissaaristossa ja itärajan tuntumassa, jossa oli vajaat kolme astetta tavanomaista lämpimämpää.

Syksyn sademäärä oli suurimmassa osassa maata tavanomaista korkeampi. Eniten satoi Länsi-Lapissa ja maan kaakkoisosasta Satakuntaan ulottuvalla vyöhykkeellä, jossa sadetta kertyi paikoin yli 250 mm. Vähiten satoi Pohjois-Savossa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Itä-Lapissa, jossa sademäärä jäi paikoin alle 150 millimetriin.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

http://ilmatieteenlaitos.fi/marraskuuSyksytilastot:(http:// http://ilmatieteenlaitos.fi/syksytilastot)