Ilmatieteen laitos kehittänyt uudentyyppisen radioaaltovastaanottimen
Ilmatieteen laitos on kehittänyt uudentyyppisen radioaaltovastaanottimen ionosfääritomografia- ja avaruussäätutkimukseen. Ionosfääri eli noin 90–800 kilometrin korkeudella sijaitseva ilmakehän ylin kerros aiheuttaa satelliittien lähettämiin signaaleihin niiden taajuudesta riippuvaa taipumista. Tämän avulla pystytään laskemaan ionosfäärin integroitu elektronitiheys satelliitin ja vastaanottimen väliseltä matkalta. Käytännössä näin saatujen tietojen avulla voidaan mitata, miten vahvasti avaruussääilmiöt vaikuttavat ilmakehän ylimpään kerrokseen.
Uusi vastaanotin perustuu ohjelmistoradioon, joka mahdollistaa vastaaviin aiempiin vastaanottimiin verrattuna huomattavasti joustavamman ja monipuolisemman ohjelmoinnin. Laitteiston hinta on vain noin kymmenesosa vastaaviin laitteisiin verrattuna. Kehitystyö on tehty yhteistyössä Sodankylän geofysiikan observatorion (SGO) kanssa. Vastaanottimen antenni on Kioton yliopiston suunnittelema. Ensimmäiset vastaanottimet on asennettu syksyn aikana Sodankylään, Kevolle ja Mekrijärvelle.
Vastaanottimilla kerättävää aineistoa tullaan käyttämään yhdessä muun aineiston (GPS-vastaanottimet, ionosondit, jne.) kanssa TomoScand-projektissa. Projektissa muodostetaan Fennoskandian alueelta ionosfäärin elektronitiheydestä 3D-tomografiakuva, jolla on hyvä aika ja paikkatarkkuus. Kansainvälinen vastaanotinverkko, jota käytetään yleisesti ionosfääritomografiassa Euroopassa, on hyvin harva Skandinaviassa. Verkko kattaa tällä hetkellä vain noin 1000 kilometrin alueellisen resoluution. Kun verkko on kehitetty täysin valmiiksi, sen alueellinen resoluutio on 50 – 100 kilometriä ja sen ajallinen resoluutio on 1 minuutti. Kyseessä on tärkeä kehitysaskel muun muassa Galileo-pohjaisten navigaatiopalveluiden parantamiseen mainitulla alueella, sillä ajallisesti ja paikallisesti tarkempi verkko pystyy tuottamaan tarkempia navigointipalveluita.
TomoScand on Suomen Akatemian rahoittama tutkimusprojekti.
Lisätietoja:
Erikoistutkija Olaf Amm, puh. (09) 1929 4689, olaf.amm@fmi.fi (in english)