Tiedotearkisto: 2012

Tammikuussa talvi tuli eteläänkin

1.2.2012 12:29

Tammikuu oli lämpöoloiltaan selkeästi kaksijakoinen. Kun kuukauden alkupuolisko oli vielä tavanomaista lauhempi, kuukauden loppupuolisko selvästi tavanomaista kylmempi.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan koko kuukauden keskilämpötila vaihteli Itä- ja Pohjois-Lapin vajaasta -13 asteesta rannikkoalueiden runsaaseen -5 asteeseen. Verrattuna vuosien 1981–2010 keskiarvoon suurimmassa osassa maata oli tavanomaista lauhempaa. Tammikuu oli jo 11. peräkkäinen tavanomaista lämpimämpi kuukausi. Suurin poikkeama eli runsaat 2 astetta oli Länsi-Lapissa. Vain maan länsiosassa ja Käsivarren Lapissa oli jonkin verran tavanomaista kylmempää, mutta poikkeama oli suurimmillaankin alle asteen. Kuukauden ylin lämpötila oli 6,0 astetta, ja se mitattiin Kotkan Kirkonmaalla 5. päivänä. Alin lämpötila -35,9 astetta mitattiin Kuusamon Kiutakönkäällä 31. päivänä. Kuukauden alkaessa terminen talvi ei ollut vielä alkanut etelärannikolla ja lounaissaaristossa, mutta sielläkin terminen talvi alkoi heti tammikuun alussa, mikä on noin puolitoista kuukautta tavanomaista myöhemmin.

Maan etelä- ja keskiosissa tavanomaista sateisempaa

Kuukauden sademäärä vaihteli Keski- ja Pohjois-Lapin vajaasta 30 millimetristä etelärannikon ja Ahvenanmaan runsaaseen 80 millimetriin. Vuosien 1981–2010 keskiarvoon verrattuna maan etelä- ja keskiosassa oli tavanomaista sateisempaa. Suurin poikkeama oli Ahvenanmaalla, etelärannikolla ja maan kaakkoisosassa, jossa sademäärä oli paikoin puolitoistakertainen pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna. Maan pohjoisosassa sateet jäivät tavanomaista niukemmiksi, Itä- ja Pohjois-Lapissa noin kolmannekseen tavanomaisesta. Yksittäisistä havaintoasemista eniten satoi Helsingin Kumpulassa, jossa sademäärä kohosi 105 millimetriin. Vähiten eli 6 mm satoi Enontekiön Näkkälässä. Suurin vuorokautinen sademäärä 17,2 mm mitattiin Tornion Aapajärvellä 12. päivänä.
Lumensyvyys oli kuukauden päättyessä lounaissaariston vajaasta 10 senttimetristä, Kainuun, Koillismaan sekä Etelä- ja Länsi-Lapin runsaaseen puoleen metriin. Eniten lunta oli Suomussalmella ja Puolangalla, jossa sitä oli 75 cm.

Tilastojen pohjana uusi vertailukausi

Tammikuun 2012 kuukausitiedotteesta lähtien Ilmatieteen laitoksen tiedotteissa käytetään vertailukautena vuosien 1981–2010 ajalta laskettuja tilastoja aikaisemman vertailukauden 1971–2000 tilastojen sijaan. Tammikuussa uuden vertailukauden keskilämpötilat ovat Lapissa 0,5-1,0 astetta ja muualla maassa alle puoli astetta edellisen vertailukauden keskilämpötiloja korkeammat. Sademäärät ovat uudella vertailukaudella suuressa osassa maata hieman edellisen vertailukauden sademääriä suurempia.

Lisätietoja:

Tammikuun tilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/tammikuu
Tiedote uudesta vertailukaudesta: http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/473902

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600
(3,98 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)