Tiedote 7.3.2012

Avaruussäämyrskyt jatkuvat

Revontulien näkemisen todennäköisyys on keskimääräistä korkeampi myös Keski- ja Etelä-Suomessa Auringon aktivoitumisen myötä.
Kuva: Heikki Ketola

Auringon aktiivisuus on yhä selkeämmin lisääntymässä vuosien 2007 - 2009 hiljaiselon jälkeen. Viime vuoden syksystä lähtien on Auringon pinnalla useampiakin sellaisia purkauksia, joiden seurauksena revontulien esiintymistodennäköisyys on ollut keskimääräistä korkeampi myös Keski- ja Etelä-Suomessa. Revontulien havainnointiin suotuisten olosuhteiden oletetaan jatkuvan myös tulevina vuosina, sillä seuraavan auringonpilkkumaksimin ajankohdaksi on ennustettu alkuvuotta 2013.

Auringossa purkauksia

Uusimmat avaruussään purkaukset tapahtuivat Auringon pinnalla 7. maaliskuuta alkuyön tunteina. Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden mukaan purkausten seurauksena säteilytaso Maan lähiavaruudessa on kohonnut, mikä saattaa jonkun verran haitata esimerkiksi geostationaarisella radalla toimivien satelliittien toimintaa. Katkot radioliikenteessä napa-aluille ovat myös mahdollisia.

Toistaiseksi myrskyn voimakkuus ei kuitenkaan ole ollut ainutlaatuisella tasolla. Yhden auringon aktiivisuus syklin aikana (11 vuotta) tämän vahvuisia myrskyjä esiintyy keskimäärin 25 kertaa. Auringon pinnalla oleva pilkkuryhmä on kuitenkin osoittanut merkkejä mahdollisista lisäpurkauksista.

Revontulia kannattaa tarkkailla lähiöinä

Revontulien esiintymisen kannalta tarkempia ennusteita pystytään antamaan vasta, kun saadaan satelliittimittauksia yllä kuvattuihin purkauksiin liittyvien magneettisten pilvien ominaisuuksista. Näitä havaintoja kerätään Maan ja Auringon välissä, noin 1,5 miljoonan kilometrin päässä Maasta toimivalla satelliitilla. Uusimpien ennustusten mukaan magneettisten pilvien on ennustettu saapuvan Maan lähiavaruuteen 8.3. illalla tai puolenyön tienoilla.–Aiemman auringon aktiivisuuden seurauksena Maan magneettikenttä on kuitenkin jo 7.3. alkuillasta häiriöisessä tilassa, joten tulevina öinä kannattaa jälleen tähyillä taivaalle. Vastaavanlaiset purkaukset ovat todennäköisiä myös tulevina kuukausina, mutta tummenevan illan tarjoama kontrasti revontulivalolle on katoamassa pikkuhiljaa kevätöiden lyhenemisen myötä, Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Kirsti Kauristie toteaa.

Lisätietoja:

tutkija Noora Partamies, puh. (09)1929 4631, noora.partamies@fmi.firyhmäpäällikkö Kirsti Kauristie, puh. 050 597 8874; (09)1929 4637, kirsti.kauristie@fmi.fierikoistutkija Eija Tanskanen, puh (09) 1929 4695, eija.tanskanen@fmi.fi

http://aurora.fmi.fi/publicTietoa revontulista: http://ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-revontulista