Tiedote 5.10.2012

Ilmastonmuutos esillä Ympäristötekniikan messuilla

Sopeutumista ilmastonmuutokseen ja ilmastonmuutoksen hillintää paikallistasolla pohditaan Ympäristötekniikan messuilla.

Runsaat sateet ovat nostattaneet kiinnostusta ilmastonmuutosta kohtaan. Kun Suomen joet ja järvet ovat syksylläkin piripinnassa, ajatukselta ilmaston muuttumisesta ei voi välttyä, vaikka kyse olisikin säätilan tilastollisesta poikkeamasta. Sopeutumista ilmastonmuutokseen ja ilmastonmuutoksen hillintää paikallistasolla pohditaan kaikille avoimessa seminaarissa Ympäristötekniikan messuilla torstaina 11.10.2012 klo 9–11.

"Hyvin suunnitelluilla sopeutumistoimilla ilmastonmuutoksen kielteisiä vaikutuksia voidaan lieventää. Kunnilla on sopeutumisessa keskeinen rooli jo lakisääteisten tehtäviensä kautta. Sopeutumistarpeita tulee käsitellä esimerkiksi pelastustoimessa ja maankäytön suunnittelussa. Kunnan- ja kaupunginvaltuustoilla, kunnanhallituksilla ja lautakunnilla on päätöksentekijöinä merkittävä rooli laittaa sopeutumistoimet alkuun", professori Mikael Hildén Suomen ympäristökeskuksesta korostaa.

"Ilmaston lämmetessä Suomessa sataa nykyistä enemmän. Tämän vuosisadan lopun talvina vettä ja lunta tulee arvioiden mukaan 10–40 % nykyistä enemmän, kesällä muutos on todennäköisesti melko pieni. Pohjois-Suomessa sademäärät näyttävät lisääntyvän hieman nopeammin kuin etelässä", erikoistutkija Kirsti Jylhä Ilmatieteen laitoksesta kertoo.

Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen seminaarissa "Ilmastonmuutos ja paikalliset ratkaisut - mitä Ilmasto-opas.fi tarjoaa?" pureudutaan myös siihen, miten kunnan toimintaa voidaan muuttaa energiatehokkaaksi hyödyntämällä jätteitä. Aiheina ovat myös ilmastonmuutoksen vaikutukset rakentamiseen ja tulviin. Lisäksi kerrotaan Suomen suurimmasta hulevesien hallintajärjestelmästä Tampereen Vuoreksessa.

Ilmasto-opas.fi-verkkosivusto tarjoaa kattavasti luotettavaa taustatietoa ilmastonmuutoksesta, sen vaikutuksista, hillinnästä ja sopeutumisesta. Sivustosta löytyy toimialakohtaista tukea kuntien strategiatyöhön sekä konkreettisia esimerkkejä hillintä- ja sopeutumistoimista.

Ympäristötekniikan messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa seitsemättä kertaa 9. – 12.10.2012. Messujen tietoiskulavalle kipuaa monia ympäristöalan asiantuntijoita haastateltavaksi mm. siitä, miten kunta muutetaan hiilineutraaliksi ja kaupunkiasuminen ympäristöystävälliseksi.

"Ilmastonmuutos ja paikalliset ratkaisut - mitä Ilmasto-opas.fi tarjoaa”- seminaarin ohjelma:http://ilmasto-opas.fi/ilocms-portlet/article/33558262-a8da-4619-ad02-a9227d38cdc7/r/63e1f84b-d2d3-4f00-9b97-20a3c9080113/Ilmastonmuutos%20ja%20paikalliset%20ratkaisut%20-seminaariohjelma.pdf

Tietoiskut Plaza-ohjelmalavallahttp://web.finnexpo.fi/Sites3/YT2012/Kavijat/Ohjelma/Sivut/Plaza.aspx

Ympäristötekniikan messuthttp://web.finnexpo.fi/Sites3/YT2012/Sivut/default.aspx

Ilmasto-opas.fihttp://ilmasto-opas.fi

Lisätietoja:

Tiedetoimittaja Sanna Luhtala, Ilmatieteen laitos / Ilmastokeskuspuh.050 361 3315, etunimi.sukunimi@fmi.fi

Tiedotuspäällikkö Sirpa Pellinen, Suomen ympäristökeskuspuh. 040 740 2754, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi