Tiedote 5.3.2013

Ilmatieteen laitos mittaa aerosoli- ja kasvihuonekaasuja ympärivuotisesti Etelämantereella

Mittausten avulla tutkitaan ilmastonmuutoksen etenemistä, sen vaikuttajia ja seurauksia.
Marambion tutkimusasema on etelämantereen niemimaan kärjessä sijaitsevalla saarella (64o14,7'E; 56o37,8'L). Kuva: Eija Asmi

Ilmatieteen laitos aloitti 4. helmikuuta ympärivuotiset aerosoli- ja kasvihuonekaasumittaukset Etelämantereella Argentiinan ylläpitämällä Marambion tutkimusasemalla. Mittausten avulla tutkitaan ilmastonmuutoksen etenemistä, sen vaikuttajia ja seurauksia.

Aerosolien ja kasvihuonekaasujen mittaukset Etelämantereella tuovat erittäin kattavan ja mielenkiintoisen lisän kylmien napa-alueiden tutkimukseen. Mittaukset auttavat merkittävästi ilmastonmuutoksen laajuuden ja vaikutusten seurannassa. Etelämantereen niemimaalta ei ole aiempia vastaavan kattavia ympärivuotisia mittauksia, joten ne voivat myös paljastaa uusia ennalta arvaamattomia ilmiöitä ja prosesseja.

Etelämantereelle paljon uusia mittalaitteita

Kolme Ilmatieteen laitoksen tutkijaa palasi helmikuun lopussa Etelämantereelta, jossa he viettivät kuukauden asentamassa uusia mittalaitteita sekä kouluttamassa ympärivuotista miehistöä laitteiden ylläpidossa. Matkalla asennettiin kokonaan uusi mittauskontti pienen matkan päähän tutkimusaseman rakennuksista. Konttiin asennettiin laitteita, jotka mittaavat aerosolihiukkasten optisia ominaisuuksia, -lukumäärää ja -kemiallista koostumusta, sekä hiilidioksidin ja metaanin pitoisuuksia. Lisäksi asennettiin uusi sääasema sekä lumen UV-albedon mittauspiste. – Mittaukset saatiin toimimaan menestyksekkäästi. Kaikki laitteet toimivat reaaliaikaisesti ja dataa siirretään Suomeen viikoittain, kertoo tutkija Eija Asmi Ilmatieteen laitoksesta.

Mittauksia tehdään yhteistyössä Argentiinan Ilmatieteen laitoksen (Servicio Meteorológico Nacional, SMN) kanssa. Mittalaitteiden ylläpidosta ympäri vuoden vastaavat SMN:n tutkijat ja teknikot Marambion asemalla. Suomesta myös Helsingin yliopisto on mukana projektissa.

Logistiikasta asemalla vastaa Argentiinan ilmavoimat, joka auttoi myös mittalaitteiden kuljetuksessa ja asennuksessa. Mittaukset ovat huomattava lisä pitkään jatkuneelle laitosten väliselle tutkimusyhteistyölle, joka alkoi Marambiossa jo vuonna 1988 otsoniluotauksilla.

Lisätietoja:

tutkija Eija Asmi, puh. 029 539 5352, eija.asmi@fmi.fitutkija Edith Rodriguez, puh. 029 539 2167, edith.rodriguez@fmi.fitutkija Kimmo Neitola, puh. 029 539 2051, kimmo.neitola@fmi.fi

https://en.ilmatieteenlaitos.fi/ghg-measurement-sites#Marambio