Sähköpurjeen etäyksikköä testattiin onnistuneesti laboratoriossa
Sähköinen aurinkotuulipurje eli sähköpurje on suomalainen keksintö, joka mahdollistaa nopean ja taloudellisen liikkumisen aurinkokunnassa ilman ajoainetta käyttämällä aurinkotuulen työntövoimaa. Aurinkotuuli on auringosta lähtevä nopea plasmavirtaus, jonka virtausenergiasta muun muassa revontulien energia on peräisin.
Sähköpurjeen liekojen kärkiin asennetaan niin sanotut etäyksiköt, jotka ovat hieman kuin pieniä puolen kilogramman painoisia satelliitteja. Etäyksiköitä alettiin kehittää pari vuotta sitten eurooppalaisena yhteistyönä. Valmis etäyksikön prototyyppi on nyt läpäissyt vaaditut testit.
- Etäyksikön suunnittelu oli haastava tehtävä, mutta nyt olemme osoittaneet, että laite voidaan valmistaa ja että se kestää käyttöympäristönsä olosuhteet eli laukaisutärinän, avaruuden tyhjiönja suuret lämpötilanvaihtelut, sanoo Uppsalan yliopiston Ångström-avaruusteknkologiakeskuksen johtaja professori Greger Thornell, joka vetää etäyksikköhanketta.
Etäyksikön kehitystyö on osa EU:n rahoittamaa kolmivuotista ESAIL-hanketta, jossa rakennetaan laboratorioprototyypit yhden newtonin työntövoiman antavan sähköpurjeen avainkomponenteista. Yhden newtonin työntövoima riittää noin tonnin painoisen aluksen nopeahkoon siirtelyyn aurinkokunnassa, josta 100 - 200 kg muodostuu purjelaitteiston massasta. Jos hyötykuorma on kevyempi, samanlaista purjetta voi käyttää myös esimerkiksi lentämiseen ulos aurinkokunnasta yli 50 km/s loppunopeudella. Toisaalta sähköpurjeelle läheistä sukua olevaa ns. plasmajarrua voidaan käyttää pienten satelliittien palauttamiseen ilmakehään tehtävän päätyttyä avaruusromuongelman torjumiseksi.
Etäyksikön rakentamiseen ja testaamiseen osallistuivat Ångströmin-avaruusteknologiakeskuksen lisäksi Nanospace AB Uppsalasta, italialainen Alta, Saksan DLR-Bremen sekä Tarton yliopisto. Koko ESAIL-hanketta johtaa Suomen Ilmatieteen laitos, jossa sähköpurje keksittiin vuonna 2006. Sähköpurje-efektin mittaamiseen tarkoitettu Viron ensimmäinen satelliitti ESTCube-1 laukaistaan Vega-kantoraketilla Ranskan Guyanasta 19.4.
Lisätietoja:
Tutkimuspäällikkö Pekka Janhunen, Ilmatieteen laitos, puh. 029 539 4635, pekka.janhunen@fmi.fi
http://www.electric-sailing.fi
Uppsalan yliopiston lehdistötiedote:http://www.mynewsdesk.com/uk/pressroom/uu/pressrelease/view/electric-solar-wind-sailing-spacecraft-an-important-step-closer-849819
Etäyksikkö tiedonkeruulaitteineen menossa testikammioon.