Tiedotearkisto: 2000

Sydneyn kesä alkaa olympialaisista

5.9.2000 12:00

Ilmatieteen laitos on tehnyt yhteenvedon Sydneyn sääoloista olympialaisten aikana. Australiassa on olympialaisten aikaan kevät. Lämpötilat ovat Sydneyssä syyskuun loppupuolella kuten Helsingissä kesäkuun lopulla. Lämpötila on aamupäivisin noin 15 astetta ja päivän ylin lämpötila on 20 astetta. Yön alin lämpötila on noin 11 astetta. Syyskuun korkein lämpötila kisakaupungissa on 35 astetta ja lokakuussa 37 astetta. Paraolympialaisten aikaan, 18. – 29. lokakuuta, Sydneyssä on siis jo hyvin lämmintä.

Rannikolla sijaitsevassa Sydneyssä tuuli puhaltaa navakasti, yli 11 metriä sekunnissa, keskimäärin kolmena päivänä kuukaudessa. Myrskypäiviä on kuitenkin vain noin kerran kymmenessä vuodessa. Kuukausisademäärä on tavallisesti 70 - 78 mm, joka vastaa Suomen heinä – elokuun keskimääräisiä sademillimetrejä. Sadepäiviä on olympiakaupungissa syys - lokakuussa kuitenkin vähemmän kuin Suomessa, vain 10 - 12 kappaletta. Sateet ovat hyvin kuuroittaisia ja ukkospäiviä on yleensä vain kaksikumpanakin kuukautena.

Ilmatieteen laitos olympialaisten sääpalvelun erotuomarina

Sydneyn olympialaisten yhteydessä testataan uusia tietokonepohjaisia säänennustusjärjestelmiä. Australian ilmatieteen laitoksen omien järjestelmien tueksi on olympialaisten ajaksi lisätty viisi kansainvälistä ennustusjärjestelmää. Näistä lyhyen aikaskaalan järjestelmistä kaksi tulee Yhdysvalloista, kaksi Englannista ja yksi Kanadasta. Ne tuottavat yksityiskohtaista ja paikallista ennustustietoa muun muassa myrskyistä, puuskatuulista, ukkosista, sateista ja lämpötiloista.

Testaus on osa Maailman ilmatieteen järjestön säätutkimusohjelmaa ja sen päämääränä on arvioida järjestelmien tuottamien ennusteiden laatua ja
keskinäistä paremmuutta. Samalla arvioidaan myös australialaisten meteorologien laatimien ennusteiden osuvuus kisojen aikana.

Puolueettoman laadunarvioinnin varmistamiseksi ennusteita arvioimaan on kutsuttu riippumaton asiantuntijaryhmä. Tähän viisihenkiseen ryhmään on pyydetty mukaan myös Suomesta Ilmatieteen laitoksen edustaja, kehittämispäällikkö Pertti Nurmi. Ilmatieteen laitoksen vastuulla on erityisesti tuuli- ja sade-ennusteiden laadunarviointi. Ryhmän muut asiantuntijat tulevat Yhdysvalloista, Kanadasta ja Saksasta.

Olympialaisissa on toimivalla ja onnistuneella sääpalvelulla erittäin tärkeä asema. Monet urheilulajit ovat hyvin sääherkkiä ja myös kisayleisön viihtyvyydelle sääennusteilla on tärkeä merkitys. Vaikka säähän ei voida vaikuttaa, ilmiöiden ennakoiminen ja niistä tiedottaminen takaavat paremmat edellytykset kisojen onnistumiselle.

Lisätietoja
Sydneyn ilmastosta: Ilmastopalvelu puh. 0600 1 0601 (14,90 mk/min +pvm)

Sääpalvelujen arvioinnista: Kehittämispäällikkö Pertti Nurmi puh. (09)
1929 3610

Olympialaisten säätietoja Internetissä http://www.bom.gov.au/olympic/