Tiedotearkisto: 2000

Liikennesäätiedotus autoilijoille alkoi

27.10.2000 12:00

Liikennesäätiedote annetaan Ilmatieteen laitoksen sääennusteiden yhteydessä radiossa ja YLE:n TV-kanavilla. Tiedote kertoo, onko ajokeli pääteillä normaali, huono vai erittäin huono. Liikennesää on yksi Ilmatieteen laitoksen yleisölle antamista virallisista varoituspalveluista.

Liikennesäätiedotteessa yhdistetään Ilmatieteen laitoksen sääennusteet ja Tielaitoksen tiedot kunnossapitotoimista, koska sekä sää että teiden kunnossapitotoimet vaikuttavat ajokeliin. Tiedotuksen tarkoituksena on auttaa autoilijoita varautumaan kelin aiheuttamaan viivytykseen ja vaaroihin. Autoilijat ovat olleet tyytyväisiä palveluun ja pitävät liikennesäätä hyödyllisenä.

Liikennesäästä pääteillä tiedotetaan kolme kertaa vuorokaudessa ja tarpeen tullen useamminkin. Ennustejakso on 24 tuntia, jonka aikana keliluokka voi muuttua. Liikennesääennusteissa keli jaetaan normaaliin, huonoon ja erittäin huonoon ajokeliin. Tiedotteen aluejako pohjautuu maakuntiin.

Normaalin kelin aikana liikenne sujuu tavanomaisin talvinopeuksin, joskin vähäistä lumisadetta tai paikallista liukkautta voi esiintyä. Yleistä varovaisuutta on siis tällöinkin syytä noudattaa.

Huonon kelin aikana on odotettavissa esimerkiksi näkyvyyttä ja ajamista haittaavaa lumisadetta tai liukkautta tienpinnalle. Onnettomuusriski on kohonnut ja ajonopeudet laskeneet jonkin verran.

Erittäin huonolla kelillä on odotettavissa esimerkiksi jäätävää sadetta, jonka aiheuttamaa liukkautta ei ehditä torjua tai niin runsasta lumisadetta, ettei aurauskalusto riitä. Onnettomuusriski on suuri, ajonopeudet alenevat huomattavasti ja ajamista on syytä välttää.

Ensimmäinen ehjä lumipeite saatiin Lappiin tänä syksynä 24. - 25. lokakuuta. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan ajankohta on lähes myöhäisin mahdollinen. Tilastojen mukaan ensilumi sataa Oulun läänissä keskimäärin tällä viikolla. Maan keskiosiin ensimmäinen lumi sataa yleensä marraskuun alkupuolella ja maan eteläosiin marraskuun loppupuolella. Ajankohta voi vuosittain vaihdella kahdesta kolmeen viikkoon.

Sääennusteita ja liikennesäätiedotteita seuraamalla voi parhaiten varustautua talven tuloon tieliikenteen kannalta. Liikennesäätiedotteet ovat nähtävissä Ilmatieteen laitoksen kotisivuilla www.ilmatieteenlaitos.fi ja Tielaitoksen sivuilla www.tielaitos.fi, jolta löytyvät myös pääteiden kelitiedot.

Lisätietoja:

Ylimeteorologi Ilkka Juga, Ilmatieteen laitos,
puhelin (09) 1929 3440
Erikoistutkija Jorma Helin, Tielaitos,
puhelin 0204 44 2520