Tiedotearkisto: 2000

Liukastumisonnettomuuksia vähennetään tiedotuksella

27.10.2000 12:00

Ilmatieteen laitos palvelee myös jalankulkijoita. Pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Lahdessa annetaan liukkautta aiheuttavissa säätilanteissa erilliset tiedotteet jalankulkijoille. Tiedotteet luetaan oman alueen paikallisradioiden säätiedotuksen yhteydessä.

Liukastumisonnettomuudet aiheuttavat suuria kustannuksia yhteiskunnalle. Yksi keino onnettomuuksien vähentämiseksi on tiedottaminen. Aloite jalankulkijoille suunnatuista tiedotteista tuli sosiaali- ja terveysministeriöstä. Tiedotteita annettiin viime talvena kokeiluluontoisesti ensimmäistä kertaa Tampereella ja toista kertaa pääkaupunkiseudulla.

Liukkaasta kelistä tiedotettiin viime talvena pääkaupunkiseudulla kahdeksan kertaa ja Tampereella 24 kertaa. Kokeiluista saatiin hyvää palautetta, joten palvelua päätettiin laajentaa myös Lahden alueelle.

Ilmatieteen laitos tekee tiedotteet kuntien kunnossapito-organisaation ja Tielaitoksen kanssa. Kaupungit ja alueen tiepiirit antavat tietoja kaduilla vallitsevasta kelistä Ilmatieteen laitoksen ennusteiden pohjaksi.

Tiedotteet jalankulkijoille kuuluvat yleisen turvallisuuden kannalta tärkeisiin palveluihin, joita ovat muun muassa tuulivaroitukset maalle ja merelle, kesällä metsäpalovaroitus sekä talvella liikennesää.

Ensimmäisen kokeilutalven tapaan myös viime talven kokeilusta tehdään VTT:ssä tutkimus. Haastattelututkimuksen avulla selvitetään liukastumisonnettomuuksia ja tiedottamisen tarpeellisuutta sekä käsitellään liukastumisonnettomuuksien ja sään välistä yhteyttä.

Lisätietoja:

Ylimeteorologi Ilkka Juga, Ilmatieteen laitos,
puhelin (09) 1929 3440
Meteorologi Aulikki Lehkonen, Ilmatieteen laitoksen Länsi-Suomen aluepalvelu
puhelin (03) 2233810
Tutkija Merja Penttinen, VTT,
puhelin 040-5546 826