Tiedotearkisto: 2000

Marraskuun alku oli ennätyksellisen lämmin

14.11.2000 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan marraskuun alku oli poikkeuksellisen lämmin samoin kuin lokakuun alkukin. Etelänpuoleinen ilmavirtaus toi pilvistä, kosteaa ja vuodenaikaan nähden erittäin lämmintä ilmaa koko maahan. Lisäksi säätilanne jatkui samantyyppisenä harvinaisen pitkään, noin kaksi viikkoa.

Koska sää oli enimmäkseen pilvinen, lämpötilat vaihtelivat vuorokauden aikana vain vähän, pari kolme astetta. Vuorokauden ylimmät lämpötilat olivat yleisesti maan etelä- ja keskiosissa sekä Oulun läänissä +8… +12 astetta. Myös Lapin läänissä ylimmät lämpötilat olivat ajoittain +5 asteen tienoilla.

Vuorokauden alimmat lämpötilat olivat ennätyskorkeita, maan eteläosassa yleisesti +7 … +10 astetta, maan keskiosissa +5 ja maan pohjoisosissa 0 asteen vaiheilla. Näillä lukemilla syntyi päivä- ja paikkakuntakohtaisia lämpöennätyksiä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan marraskuun kahden ensimmäisen viikon keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosissa korkein yli neljäänkymmeneen vuoteen. Lähes yhtä lämmin marraskuun alku oli viimeksi vuonna 1967.

Myös vuonna 1999 oli poikkeuksellisen lämmintä marraskuun alussa. Viime vuonna marraskuun korkein lämpötila 14,1 astetta mitattiin Maarianhaminassa. Tämän vuoden marraskuun alun korkein lämpötila oli 11,7 astetta Utössä Pohjois-Itämerellä. Lähes yhtä lämmintä, 11,6 astetta oli kuukauden ensimmäisenä päivänä Piikkiössä, Salossa ja Hankoniemellä.

Lisätietoja: Ilmastopalvelu, puhelin virka-aikana 0600 1 0601 (14,90 mk/min + ppm)