Tiedotearkisto: 2000

Ennätyslämmintä myös joulukuun alussa

11.12.2000 12:00

Ilmatieteen laitoksen säätilastojen mukaan joulukuun kymmenen ensimmäistä päivää ovat olleet maan etelä- ja keskiosissa ennätyslämpimiä. Useilla paikkakunnilla on syntynyt uusia päiväkohtaisia ennätyksiä ja muuallakin on sivuttu aikaisempia joulukuun lämpöennätyksiä. Ylimmillään lämpötila on ollut useinakin päivinä maan etelä- ja keskiosissa +7…+9 astetta. Näillä lukemilla paikkakuntakohtaisia joulukuun lämpöennätyksiä on syntynyt erityisesti maan keskiosissa ja lounaissaaristossa sekä Ahvenanmaalla. Myös maan pohjoisosissa alkukuussa esiintyneet +4…+8 asteen lämpötilat ovat olleet hyvin lähellä aikaisempia ennätyksiä. Myös Pohjois-Lapissa oli kuukauden alkupäivinä suojasäitä.

Maan etelä- ja keskiosissa ovat nyt kuluneet joulukuun 10 ensimmäistä päivää olleet 1 - 2 astetta lämpimämpiä kuin kertaakaan 40 vuoden aikana. Ero on merkittävän suuri. Viimeksi erittäin lämmin joulukuun alku oli vuonna 1972. Vuonna 1972 ilma pakastui maan eteläosissa puolen kuun jälkeen, mutta jouluna oli jälleen suojaa.

Ilmatieteen laitoksen tilastot osoittavat, että joulukuun alussa esiintyy maan eteläosissa ja erityisesti rannikkoseuduilla suojasäätä keskimäärin joka toinen vuosi. Sisämaassa keskimäärin joka neljäs joulukuun alku on lauha, mutta jo maan keskiosissa esimerkiksi Jyväskylän korkeudella suojaista on enää keskimäärin joka kymmenes vuosi. Lapissa Sodankylän korkeudella tätä vuotta lauhempia joulukuun alkuja on ollut viimeksi 1996, 1994 ja 1992. Siellä oli niinikään 1970 luvulla kolmena joulukuun alkuna erittäin lauhaa.

Jouluna 1972 maa oli paljas Oulusta Joensuuhun kulkevan linjan eteläpuolella. Tällä hetkellä lumiraja on käytännössä Lapin ja Oulun läänin rajalla Kuusamon seutua lukuunottamatta.

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu, puhelin virka-aikana 0600 1 0601 (14,90 mk/min+ppm)
sekä ilmastopalvelun nettisivuilta.