Tiedotearkisto: 2001

Ilmatieteen laitos kehitti maatalouden sääpalvelua

2.5.2001 12:00

Ilmatieteen laitoksen ja maaseutukeskusten yhdessä laatima maataloussääpalvelu on aiempaa käyttäjäystävällisempi. Ajankohtaiset säätiedot saa puhelimesta nykyään sekä näppäilyvalinnoilla että puhumalla. Soneran puheentunnistuspalvelu Sonera Say It ymmärtää suomenkielistä puhetta ja toimii saamiensa vastausten mukaan. Automaattisissa puhelinpalveluissa puheentunnistin nopeuttaa käyttöä ja autosta soitettaessa lisää liikenneturvallisuutta.

Ilmatieteen laitos tuottaa maatalouden harjoittajille päätöksenteon tueksi tarkennettuja alueellisia sääennusteita, joita maaseutukeskukset täydentävät ajankohtaisilla maataloustiedotteilla. Sääennusteissa kerrotaan tulevien päivien sateista, niiden todennäköisyydestä, pilvisyydestä, tuulesta ja suhteellisesta kosteudesta, vuorokauden ylimmästä ja alimmasta lämpötilasta sekä hallan todennäköisyydestä. Sääennusteet uusitaan vähintään kaksi kertaa vuorokaudessa. Ajankohtaista maataloudessa -katsauksissa annetaan suosituksia muun muassa lannoituksesta, kasvitauti- ja tuhoeläin tilannekatsauksia ja -torjuntaohjeita. Ajankohtaistiedotteet tarkistetaan kerran päivässä.

Maataloussääpalvelunumeroista saa säätiedot ympäri vuoden. Sääpalvelun yhteydessä aletaan antaa maatalouden neuvontapalvelua keskiviikkona 2. toukokuuta suurimmassa osassa Suomea. Länsi-Lapissa ja Koillismaalla palvelu aloitetaan toukokuun puolessa välissä. Etelä- ja Keski-Suomessa kasvukausi alkoi tänä vuonna 22. - 23. huhtikuuta, mikä on puoli viikkoa tavanomaista aiemmin, mutta noin viikkoa myöhemmin kuin viime vuonna.

Valtakunnalliset numerot ovat 0600 1 0620 (suomenkielinen) ja 0600 1 0640 (ruotsinkielinen). Kiinteällä puhelimella soitettaessa puhelu ohjautuu automaattisesti sen alueen sääennusteeseen, josta soitto tulee. Palveluun voi soittaa myös matkapuhelimella, jolloin alue valitaan erikseen. Valikon kautta voi myös kuunnella muiden alueiden sääennusteita ja tiedotteita. Palvelun hinta on 5,45 mk/min.

Lisätietoja:

Riitta Bernström, meteorologi, puhelin (09) 1929 3140, 050 520 2146, riitta.bernstrom@fmi.fi