Tiedotearkisto: 2001

Lämpimänpuoleinen vappu tulossa

27.4.2001 12:00

Aurinkoisin ja lämpimin vappusää näyttää Ilmatieteen laitoksen tänään laatiman ennusteen mukaan tulevan maan kaakkoisosiin. Muualla maassa sää on ajoittain pilvinen. Heikkoa sadetta esiintyy aattona maan pohjoisosassa, vappupäivänä lähinnä maan läntisimmissä osissa. Lämpötilat ovat kuitenkin iltapäivisin +10…+15, maan kaakkoisosissa jopa noin +20 astetta. Vappuyönä Lapissa on 0 astetta ja muualla maassa +2...+6 astetta.

Ilmatieteen laitoksen pitkien tilastojen mukaan melko aurinkoisia vappusäitä on keskimäärin kaksi kolmesta maan etelä- ja keskiosissa. Jos vappuna sää on selkeää aamusta iltaan, aurinko paistaa silloin kautta maan yli 15 tuntia. Tällainen aurinkoinen vappu meillä oli viimeksi viime vuonna koko maassa. Lämpötila sen sijaan oli vappupäivänä tavanomainen, noin +10 astetta, vaikka maan eteläosissa oli vielä vappuaattona lähes parikymmentä astetta lämmintä.

Sadevappuina sataa tavallisesti vettä maan eteläosissa. Eteläisen Suomen vappuina lunta tai räntää nähdään keskimäärin vain kerran kymmenessä vuodessa. Jyväskylän tilaston mukaan maan keskiosissa vapun sateet ovat useimmiten vettä, mutta räntää tai lunta nähdään yhtenä vappuna viidestä. Maan keskiosissa maa on vappuna jo tavallisesti paljas, metsissä toki on vielä lumilaikkuja jäljellä. Lapissa tilastojen mukaan vaput ovat muuta maata useammin sateiset, sillä keskimäärin kahtena vappuna kolmesta sataa. Lapissa vapun tienoilla sataa lunta ja räntää noin joka toinen vappu. Niinikään hiihtokelit ovat parhaimmillaan vielä vappuna Lapissa.

Helsinki-Kaisaniemen 171 vuoden mittaisesta lämpötilojen havaintosarjasta näkyy, että kolme vuotta sitten, vuonna 1998 meillä oli kaikkien aikojen lämpimin sää maan eteläosissa. Tuolloin vapun aattona oli sisämaassa reilusti yli 20 asteen lämpötiloja. Koleinta 1900-luvulla oli vuosien 1917 ja 1935 vappuina.

Tilastotietoa vappusäästä

Lisätietoja:

Palveleva meteorologi,
puhelin 0600 1 0600 (17,90 mk/min+pvm)
Ilmastopalvelu,
puhelin 0600 1 0601 (14,90 mk/min + pvm)