Uutinen 6.9.2017

Iso avaruusmyrsky on käynnissä

[Päivitetty 7.9. klo 14:49] Avaruussäässä on tällä viikolla koettu noin kerran vuodessa tapahtuvia häiriöitä. Suurta revontulinäytöstä odotetaan alkavaksi torstain vastaisena yönä.
Kuva: Petri Jauhiainen

Auringon pinnalla on näkynyt hyvin suuri, vakaa auringonpilkku reilun viikon ajan. Suuri pilkku sai viime viikon (35) lopulla nopeasti kasvavan, rasavillin pilkun kaverikseen. Kokoaan kasvattanut pilkkurypäs on roihunnut maanantaista lähtien muutaman tunnin välein aiheuttaen Maapallolla vähäisiä radiohäiriöitä.  

Maanantai-iltana uudesta pilkkuryhmästä havaittiin kohtalainen roihupurkaus, joka synnytti myös koronan massapurkauksen Auringosta sekä liki valonnopeudella karkaavien protonien parven. Protoniryöpsähdys aiheutti keskiviikolle jatkuneen hiukkasmyrskyn Maan lähiavaruudessa. Hiukkasmyrskyllä ei kuitenkaan ollut vaikutuksia maanpinnalla, sillä ilmakehä muodostaa suojan hiukkassäteilyltä.

Myöhäisen saapumisajan vuoksi revontulia ei näkynyt 

Edellä mainittu massapurkaus saavutti maapallon aamuyöllä 7.9. kello 03 Suomen aikaa. Sen aiheuttama häiriö havaittiin myös Ilmatieteen laitoksen magnetometreillä. Saapumisaika oli kuitenkin sen verran myöhäinen, ettei massapurkaus enää ehtinyt synnyttää mainittavia revontulia Suomeen aamuyön aikana. Asiaan vaikutti myös se, että massapurkaukseen liittyneen magneettikentän suunta oli aluksi kohti pohjoista eli revontulten synnyn kannalta mahdollisimman epäsuotuisa.

Aktiivinen auringonpilkkuryhmä jatkaa todennäköisesti roihuamistaan vielä joitakin päiviä, mahdollisesti siihen saakka, kunnes se katoaa näkyvistä Auringon takapuolelle. Avaruussää jatkuukin toistaiseksi vähintäänkin epävakaisena.

Keskiviikkona kello 15 Auringossa tapahtui uusi roihupurkaus, joka oli voimakkain kymmeneen vuoteen. Roihun yhteydessä matkaan lähti uusi koronan massapurkaus, joka saavuttanee Maan torstai-iltana tai perjantaina. Kestää tyypillisesti noin kaksi vuorokautta, kun massapurkaus ohittaa Maan, joten geomagneettisia myrskyjä on odotettavissa ainakin sunnuntaihin asti. Jos pilvisyys sallii, revontulten näkymiseen on siis hyvä todennäköisyys loppuviikon ajan.

Tilannearvioita voi seurata @FMIspace-twittertilillä.

Lisätietoja:

Avaruustutkija Ilkka Sillanpää, ilkka.sillanpaa@fmi.fi, puh. 050-408 9024

Avaruustutkija Tiera Laitinen, tiera.laitinen@fmi.fi, puh. 050-380 3279 

Avaruussääennuste: http://ilmatieteenlaitos.fi/revontulet-ja-avaruussaa