Revontulet ja avaruussää 25.4.2018 klo 9

Avaruussää on rauhallista.

Aurinkotuuli on tavanomaista, joten geomagneettinen aktiivisuus on vähäistä ja revontulten todennäköisyys maan keski- ja eteläosissa pieni.

Aurinkotuulen odotetaan nopeutuvan huomenna torstaina, kun nopean virtauksen lähteenä toimiva Auringon koronan aukko kääntyy Maahan nähden sopivaan asemaan. Tämä koronan aukko oli jo olemassa 27 vuorokautta sitten, kun sama puoli Auringosta oli pyörähtäneenä Maata kohden. Aukosta purkautuva nopea virtaus ei tuolloin saanut aikaan kuin vaisua geomagneettista aktiivisuutta, eikä merkittäviä häiriöitä tai revontulinäytöksiä ole nytkään odotettavissa. Maata kohti suuntaavia koronan massapurkauksia ei ole havaittu lähteneen Auringosta. Lähivuorokausina ei merkittäviä avaruussäähäiriöitä ole siis odotettavissa.

 

Revontulten todennäköisyys eteläisessä Suomessa

Tänään ja yöllä Huomenna Ylihuomenna
pieni pienehkö pienehkö

 

25.4.2018

Aktiivisuus nyt

Avaruussään aktiivisuus nyt

  • Revontulet epätodennäköisiä
  • Revontulet todennäköisiä
  • Viimeisin mittaus puuttuu

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Pylväskaavio näyttää magneettisen häiriöisyyden kuluneen vuorokauden aikana. Asemien sijainti ja viimeisin lukema esitetään myös kartalla.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää tietyn asemakohtaisen kynnysarvon. Tämä kynnysarvo on esitetty pylväskaaviossa punaisella vaakaviivalla. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen automaattisten magnetometriasemien mittauksiin. Sodankylän mittauksen tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. Revontulikameroiden kuvia sekä vanhempia magneettikenttämittauksia on saatavissa Auroras Now -palvelusta. Lisätietoa avaruussäästä Teematiedossa. Katso myös pilvisyystilanne. Revontulista ja muista avaruusasioista kerromme myös avaruustutkimuksen Twitter-tilillä.