Revontulet ja avaruussää 3.7. klo 10.55

Pienet avaruussään häiriöt ovat mahdollisia

Odotettua koronan massapurkauksen osumaa ei tapahtunut keskiviikkona. Aurinkotuulen magneettikentän voimakkuus ja aurinkotuulen tiheys ovat kuitenkin kohonneet hieman torstaiaamuna, joten purkaus on mahdollisesti saapumassa paljon ennustettua hitaampana. Geomagneettinen aktiivisuus voi päivän kuluessa kohota ja pienet geomagneettiset myrskyt ovat mahdollisia. Myös koronan aukosta alkunsa saava aurinkotuulen nopea virtaus saattaa kohottaa aktiivisuutta torstaina ja perjantaina.

Revontulten todennäköisyys

Revontulten todennäköisyyttä ei arvioida kesä-heinäkuussa, koska valoisien öiden takia revontulia ei silloin yleensä Suomessa näe.

Todennäköisyydet koskevat Suomen etelä- ja keskiosia. Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana. Katso myös pilvisyystilanne ja paikallissääennuste.

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Revontulten todennäköisyys on kohtalainen, kun R-luvun viimeisin arvo ylittää keltaisen katkoviivan osoittaman alemman kynnysarvon. Todennäköisyys on suuri, kun R-luku ylittää punaisen katkoviivan osoittaman ylemmän kynnysarvon. Kynnysarvot ovat asemakohtaisia. Tässä pylväskaaviossa esitetään vuorokauden historia ja kartalla viimeisin arvo.

Sodankylän havainnot tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio.