Revontulet ja avaruussää 22.–28.5.2017

Tämän viikon avaruussäästä on tulossa rauhallista. Viikon aikana ei ole odotettavissa sellaisia revontulia, joita voisi Suomessa nähdä.

Katsaus laadittu maanantaina 22.5. kello 11.

Viikonloppuna aurinkotuuli oli nopeaa koronan aukkojen vaikutuksesta. Nyt koronan aukot Auringon pinnalla ovat kääntyneet sivuun, ja aurinkotuuli on palautumassa tavanomaiseksi. Uusia Maahan vaikuttavia koronan aukkoja ei ole näköpiirissä, joten aurinkotuulen odotetaan pysyvän tavanomaisena koko viikon.

Auringossa on muutamia pieniä pilkkuryhmiä, joissa ei ole esiintynyt mainittavaa aktiivisuutta. Ne ovat myös rakenteeltaan yksinkertaisia ja vakaita, joten isoja purkauksia niistä ei ole odotettavissakaan. Pienempien roihupurkausten mahdollisuus on olemassa, jos jokin pilkkuryhmistä kehittyy viikon aikana aktiivisemmaksi.

Avaruussääpalvelun kesäkausi

Kesän valoisimpana aikana, tänä vuonna 22.5. - 30.7., avaruussäätiedote laaditaan pääsääntöisesti kerran viikossa maanantaisin. Tänä aikana Suomessa ei yleensä ole mahdollista nähdä revontulia öiden valoisuuden vuoksi. Elokuussa palaamme päivittäiseen ennusteen laadintaan. Mikäli kesän aikana kuitenkin sattuu poikkeuksellisen voimakas avaruusmyrsky, tiedotetta päivitetään sen aikana useammin.

22.5.2017

Aktiivisuus nyt

Avaruussään aktiivisuus nyt

  • Revontulet epätodennäköisiä
  • Revontulet todennäköisiä

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Pylväskaavio näyttää magneettisen häiriöisyyden kuluneen vuorokauden aikana. Asemien sijainti ja viimeisin lukema esitetään myös kartalla.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää tietyn asemakohtaisen kynnysarvon. Tämä kynnysarvo on esitetty pylväskaaviossa punaisella vaakaviivalla. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen automaattisten magnetometriasemien mittauksiin. Sodankylän mittauksen tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. Revontulikameroiden kuvia sekä vanhempia magneettikenttämittauksia on saatavissa Auroras Now -palvelusta. Lisätietoa avaruussäästä Teematiedossa. Katso myös pilvisyystilanne.