Revontulet ja avaruussää 20.4.2018 klo 9.30

Pienehköä revontuliaktiivisuutta loppuviikon ajan.

Aurinkotuuli alkoi voimistua kello 03 Suomen aikaa perjantain vastaisena yönä. Erityisesti aurinkotuulen magneettikenttä kasvoi perjantaiaamun aikana voimakkaaksi. Syynä tähän on Auringon koronan aukosta lähtenyt nopeampi aurinkotuulen virtaus, joka on puristanut kokoon edellään olevaa hitaampaa aurinkotuulta ja sen magneettikenttää.

Aurinkotuulen voimistuminen alkoi sen verran myöhään aamuyöllä, ettei se ehtinyt enää aiheuttaa Suomessa merkittävää avaruussäätä. Puristuneen aurinkotuulen vyöhyke ehtinee mennä ohi perjantain aikana, niin että seuraavaksi yöksi magneettikentän voimakkuus kääntyy laskuun, mutta aurinkotuulen nopeus kasvaa vielä. Nopeampi aurinkotuuli jatkunee pari vuorokautta eli viikonlopun ajan.

Edellisen kerran Maahan suuntautuneena ollessaan (27 vrk aiemmin) tämänkertainen koronan aukko oli suhteellisen vaisu. Aurinkotuulen nopeus oli tuolloin noin 500 km/s. Se aiheutti maapallolla vain vähäistä avaruussään aktiivisuutta (suurimmillaan Kp 4). Sen vuoksi tälläkään kerta ei odoteta kovin voimakasta aktiivisuutta, ja revontulten todennäköisyys eteläisessä Suomessa on arvioitu vain pienehköksi.

 

Revontulten todennäköisyys eteläisessä Suomessa

Tänään ja yöllä Huomenna Ylihuomenna
pienehkö pienehkö pienehkö

 

20.4.2018

Aktiivisuus nyt

Avaruussään aktiivisuus nyt

  • Revontulet epätodennäköisiä
  • Revontulet todennäköisiä
  • Viimeisin mittaus puuttuu

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Pylväskaavio näyttää magneettisen häiriöisyyden kuluneen vuorokauden aikana. Asemien sijainti ja viimeisin lukema esitetään myös kartalla.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää tietyn asemakohtaisen kynnysarvon. Tämä kynnysarvo on esitetty pylväskaaviossa punaisella vaakaviivalla. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen automaattisten magnetometriasemien mittauksiin. Sodankylän mittauksen tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. Revontulikameroiden kuvia sekä vanhempia magneettikenttämittauksia on saatavissa Auroras Now -palvelusta. Lisätietoa avaruussäästä Teematiedossa. Katso myös pilvisyystilanne. Revontulista ja muista avaruusasioista kerromme myös avaruustutkimuksen Twitter-tilillä.