Revontulet ja avaruussää 21.5.2018 klo 10.30

Avaruussää on melko rauhallista.

Aurinko on pilkuton ja aurinkotuuli on tavanomaista. Maahan voi saapua nopeampaa aurinkotuulta alkuviikolla johtuen Auringon pohjoisnavan koronan aukosta keskilatitudeille ulottuvasta ulokkeesta. Napojen aukkoja lukuunottamatta muita koronan aukkoja ei ole lainkaan Auringon kiekossa tällä hetkellä. Geomagneettiset myrskyt ovat melko epätodennäköisiä tällä viikolla.

 

Toukokuun lopulta heinäkuun loppupuolelle asti avaruussäätiedotuksia julkaistaan vain kerran viikossa rauhallisen avaruussään vallitessa. Myöskään revontulien todennäköisyyksiä ei julkaista, koska revontulia ei ole juurikaan mahdollista havaita.

21.5.2018

Aktiivisuus nyt

Avaruussään aktiivisuus nyt

  • Revontulet epätodennäköisiä
  • Revontulet todennäköisiä
  • Viimeisin mittaus puuttuu

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Pylväskaavio näyttää magneettisen häiriöisyyden kuluneen vuorokauden aikana. Asemien sijainti ja viimeisin lukema esitetään myös kartalla.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää tietyn asemakohtaisen kynnysarvon. Tämä kynnysarvo on esitetty pylväskaaviossa punaisella vaakaviivalla. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen automaattisten magnetometriasemien mittauksiin. Sodankylän mittauksen tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. Revontulikameroiden kuvia sekä vanhempia magneettikenttämittauksia on saatavissa Auroras Now -palvelusta. Lisätietoa avaruussäästä Teematiedossa. Katso myös pilvisyystilanne. Revontulista ja muista avaruusasioista kerromme myös avaruustutkimuksen Twitter-tilillä.