Revontulet ja avaruussää 21.8.2018 klo 11:10

Nopea aurinkotuuli kasvattaa revontulten todennäköisyyttä

Revontulten todennäköisyys on hieman koholla keskiviikon ja torstain vastaisina öinä koronan aukosta tulevan nopean aurinkotuulen takia. Nopeuden odotetaan heikkenevän loppuviikosta.

Sunnuntaina auringosta lähtenyt heikko massapurkaus saavuttanee Maan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Jos purkaus osuu Maahan, se voi myös osaltaan kasvattaa revontulten todennäköisyyttä.

  Tänään ja yöllä Huomenna Ylihuomenna

Revontulien
todennäköisyys

kohtalainen pienehkö pienehkö

 

21.8.2018

Aktiivisuus nyt

Avaruussään aktiivisuus nyt

  • Revontulet epätodennäköisiä
  • Revontulet todennäköisiä
  • Viimeisin mittaus puuttuu

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Pylväskaavio näyttää magneettisen häiriöisyyden kuluneen vuorokauden aikana. Asemien sijainti ja viimeisin lukema esitetään myös kartalla.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää tietyn asemakohtaisen kynnysarvon. Tämä kynnysarvo on esitetty pylväskaaviossa punaisella vaakaviivalla. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen automaattisten magnetometriasemien mittauksiin. Sodankylän mittauksen tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. Revontulikameroiden kuvia sekä vanhempia magneettikenttämittauksia on saatavissa Auroras Now -palvelusta. Lisätietoa avaruussäästä Teematiedossa. Katso myös pilvisyystilanne. Revontulista ja muista avaruusasioista kerromme myös avaruustutkimuksen Twitter-tilillä.