Revontulet ja avaruussää 19.-26.6.2017

Viikon avaruussäästä odotetaan rauhallista.

Viikkotiedote laadittu maanantaina 19.6.2017 klo 11.00
Tiedote päivitetään seuraavan kerran tiistaina 27.6.2017

Viime viikon alkupuoli oli geomagneettisen aktiivisuuden kannalta varsin rauhallinen, mutta perjantaina Maan saavuttanut aurinkotuulen nopea virtaus nosti aktiivisuuden hetkeksi lievän geomagneettisen myrskyn (Kp5 eli G1) tasolle. Kohollaan olevasta aurinkotuulen nopeudesta huolimatta aktiivisuus on perjantain jälkeen pysytellyt maltillisena, eikä hiipuvan nopean virtauksen odoteta enää tuottavan merkittävää aktiivisuutta.

Alkavan viikon geomagneettisesta aktiivisuudesta odotetaan rauhallista: auringon pinnalle ei ole näkyvissä sellaisia koronan aukkoja, joiden odotettaisiin tuottavan uusia Maata kohti suuntautuneita nopeita virtauksia. Koronan massapurkauksia ei myöskään tiettävästi ole matkalla kohti Maata, eikä auringon pinnalla ole sellaisia aktiivisia alueita, joiden odotettaisiin uusia purkauksia tuottavan. Ennusteen laatimishetkellä näyttää siis siltä, että odotettavissa on varsin tavanomaista aurinkotuulta.

Avaruussääpalvelun kesäkausi

Kesän valoisimpana aikana, tänä vuonna 22.5. - 30.7., avaruussäätiedote laaditaan pääsääntöisesti kerran viikossa maanantaisin. Tänä aikana Suomessa ei yleensä ole mahdollista nähdä revontulia öiden valoisuuden vuoksi. Elokuussa palaamme päivittäiseen ennusteen laadintaan. Mikäli kesän aikana kuitenkin sattuu poikkeuksellisen voimakas avaruusmyrsky, tiedotetta päivitetään sen aikana useammin.

19.6.2017

Aktiivisuus nyt

Avaruussään aktiivisuus nyt

  • Revontulet epätodennäköisiä
  • Revontulet todennäköisiä

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Pylväskaavio näyttää magneettisen häiriöisyyden kuluneen vuorokauden aikana. Asemien sijainti ja viimeisin lukema esitetään myös kartalla.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää tietyn asemakohtaisen kynnysarvon. Tämä kynnysarvo on esitetty pylväskaaviossa punaisella vaakaviivalla. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen automaattisten magnetometriasemien mittauksiin. Sodankylän mittauksen tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. Revontulikameroiden kuvia sekä vanhempia magneettikenttämittauksia on saatavissa Auroras Now -palvelusta. Lisätietoa avaruussäästä Teematiedossa. Katso myös pilvisyystilanne.