Revontulet ja avaruussää 14.8.2018 klo 13:45

Avaruussäässä aktiivisuuden kohoamista tulevina päivinä

Keskimääräistä nopeampaa aurinkotuulta syöttävä koronan aukko on kääntymässä Maata kohden. Nopeamman aurinkotuulen vaikutuksen Maan lähiavaruudessa oletetaan alkavan keskiviikkoiltana tai keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Tuulen voimistumisen myötä  todennäköisesti käynnistyy pienehkö geomagneettinen myrsky (G1). Myrsky tuskin kestää paria päivää pitempään, joten perjantaina avaruussään oletetaan jo taas rauhoittuvan. Auringon pinnalle on myös pitkän tauon jälkeen ilmestynyt rauhallisen oloinen pilkku, johon ei ainakaan näillä näkymin liity merkittävää roihuriskiä.

  Tänään ja yöllä Huomenna Ylihuomenna

Revontulien
todennäköisyys

pieni Kohtalainen Kohtalainen

 

14.8.2018

Aktiivisuus nyt

Avaruussään aktiivisuus nyt

  • Revontulet epätodennäköisiä
  • Revontulet todennäköisiä
  • Viimeisin mittaus puuttuu

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Pylväskaavio näyttää magneettisen häiriöisyyden kuluneen vuorokauden aikana. Asemien sijainti ja viimeisin lukema esitetään myös kartalla.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää tietyn asemakohtaisen kynnysarvon. Tämä kynnysarvo on esitetty pylväskaaviossa punaisella vaakaviivalla. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen automaattisten magnetometriasemien mittauksiin. Sodankylän mittauksen tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. Revontulikameroiden kuvia sekä vanhempia magneettikenttämittauksia on saatavissa Auroras Now -palvelusta. Lisätietoa avaruussäästä Teematiedossa. Katso myös pilvisyystilanne. Revontulista ja muista avaruusasioista kerromme myös avaruustutkimuksen Twitter-tilillä.