Revontulet ja avaruussää 18.8.2017 klo 9

Nopea aurinkotuulen virtaus kasvattaa hieman revontulten todennäköisyyttä.

Revontulien todennäköisyys

Tänään ja yöllä Huomenna Ylihuomenna
Pienehkö Pienehkö Pienehkö

Maa on ollut eilisestä saakka nopeassa aurinkotuulen virtauksessa, mikä on aiheuttanut ajoittain heikon geomagneettisen myrskyn (G1 eli Kp=5) tasoista geomagneettista aktiivisuutta. Aurinkotuulen nopeuden, ja siten geomagneettisten häiriöiden ja revontulten esiintymistodennäköisyyden, ennustetaan pysyttelevän koholla vielä muutaman vuorokauden ajan. Mahdollisten häiriöiden arvioidaan kuitenkin jäävän voimakkuudeltaan maltillisiksi, vaikka mahdollisuus heikon geomagneettisen myrskyn tasoisiin häiriöihin onkin edelleen olemassa.

18.8.2017

Aktiivisuus nyt

Avaruussään aktiivisuus nyt

  • Revontulet epätodennäköisiä
  • Revontulet todennäköisiä

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Pylväskaavio näyttää magneettisen häiriöisyyden kuluneen vuorokauden aikana. Asemien sijainti ja viimeisin lukema esitetään myös kartalla.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää tietyn asemakohtaisen kynnysarvon. Tämä kynnysarvo on esitetty pylväskaaviossa punaisella vaakaviivalla. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen automaattisten magnetometriasemien mittauksiin. Sodankylän mittauksen tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. Revontulikameroiden kuvia sekä vanhempia magneettikenttämittauksia on saatavissa Auroras Now -palvelusta. Lisätietoa avaruussäästä Teematiedossa. Katso myös pilvisyystilanne.