Pitkän ennusteen seuranta

Kuukausiennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) 18. toukokuuta 2017 julkaisemassa kuukausiennusteessa arvioidaan säästä seuraavan neljän kalenteriviikon ajalle eli 22.5. — 18.6.2017 seuraavaa:

Lämpötila

  • Ennustejakson kahdella ensimmäisellä viikolla koko maassa on ennusteissa poikkeamaa tavanomaista viileämpään suuntaan. Todennäköisyys keskimääräistä viileämpään säähän on suurin maan pohjoisosassa. Kolmannella viikolla poikkeama viielämpään suuntaan erottuu ennusteessa edelleen pohjoisessa, muualla poikkeamaa ei näy. Neljännellä viikolla ennusteista ei voida nähdä poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.

Sademäärä

  • Sademääräennusteessa on ensimmäisen viikon osalta viitteitä keskimääräistä pienemmistä sademääristä. Muuten Suomen osalta ennusteessa ei ole selkeää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen.

Ennuste pyritään päivittämään perjantaisin, lukuun ottamatta pyhäpäiviä. Emme takaa ennusteen ajantasaisuutta.

19.5.2017

Vuodenaikaisennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) toukokuun 2017 alussa julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan kesäkuusta elokuuhun ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla on odotettavissa keskimäärin seuraavaa:

Lämpötila

  • Jakson keskilämpötila on kokomaassa todennäköisimmin tavanomainen. Viitteitä keskimääräistä kylmempään tai lämpimämpään säähän ei ole nähtävissä.

Sademäärä

  • Sademäärän ennustetaan olevan koko maassa tavanomainen tai hieman tavanomaista kuivempi.

 

Ennuste päivitetään pääsääntöisesti ennen kuukauden puoltaväliä riippuen muun muassa pyhäpäivistä ja viikonlopuista.

12.5.2017

Pitkät ennusteet vaativat tulkintaa

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF)

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksessa  (ECMWF) tuotetaan tietokone-ennusteita, joiden pituus on

  • neljä viikkoa (kuukausiennuste)
  • kolme kuukautta (vuodenaikaisennuste)

Pitkän ajan tietokone-ennusteet

  • eivät pyri ennustamaan säätilanteita
  • antavat todennäköisyyden sille, kuinka paljon tietyn jakson keskilämpötila poikkeaa jakson pitkäaikaisesta keskiarvosta
  • erityisesti Suomen sään suuren luontaisen vaihtelun vuoksi pitkiä ennusteita ei voida luotettavasti käyttää arvioimaan sään kehitystä

Ennusteen tulkinnassa on muistettava muun muassa se, että esimerkiksi poikkeama lämpimään suuntaan voi syntyä joko siten, että koko jakso on tasaisesti keskimääräistä lämpimämpi tai siten että tarkasteltavaan jaksoon sisältyy lyhyt hyvin lämmin jakso ja muuten lämpötila pysyttelee lähellä tavanomaista.

Ilmatieteen laitos seuraa pitkiä ennusteita ja tutkii niiden laatua ja käytettävyyttä Suomessa jatkuvasti osana ennustusmenetelmien tieteellistä kehitystyötään.

HUOM! Pitkissä ennusteissa ei käytetä vertailujaksona Ilmatieteen laitoksen virallista vertailujaksoa, vaan mallin omaa klimatologista vertailujaksoa, joka poikkeaa jossain määrin virallisesta vertailujaksosta.