Pitkän ennusteen seuranta

Kuukausiennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) 18. elokuuta 2016 julkaisemassa kuukausiennusteessa arvioidaan säästä seuraavan neljän kalenteriviikon ajalle eli 22.8. — 18.9.2016 seuraavaa:

Lämpötila

  • Ensimmäisen viikon osalta ennuste näyttää maan itäosaan tavanomaista lämpimämpää säätä. Muiden alueiden tai viikkojen osalta ei ennusteessa ole selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen.

Sademäärä

  • Sademäärä on tavanomaista suurempi ensimmäisellä viikolla maan keskivaiheilla. Muiden viikkojen osalta ei ennusteessa ole selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen.

Ennuste päivitetään perjantaisin, lukuun ottamatta pyhäpäiviä.

19.8.2016

Vuodenaikaisennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) elokuun 2016 alussa julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan syyskuukausina eli syyskuusta marraskuuhun 2016 ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla on odotettavissa keskimäärin seuraavaa:

Lämpötila

  • Jakson keskilämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 0...0,5 astetta ja maan pohjoisosassa 0,5...1,0 astetta tavanomaista korkeampi. Todennäköisyys tavanomaista korkeammalle keskilämpötilalle on Itä- ja Pohjois-Lapissa 70-80 %, kun taas maan länsiosassa se on 40-60 %.

Sademäärä

  • Missään päin maata jakson sademäärässä ei näy merkittävää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. 

 

Ennuste päivitetään pääsääntöisesti kuukauden 9.-13. päivän aikoihin riippuen muun muassa pyhäpäivistä ja viikonlopuista.

8.8.2016

Pitkät ennusteet vaativat tulkintaa

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF)

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksessa  (ECMWF) tuotetaan tietokone-ennusteita, joiden pituus on

  • neljä viikkoa (kuukausiennuste)
  • kolme kuukautta (vuodenaikaisennuste)

Pitkän ajan tietokone-ennusteet

  • eivät pyri ennustamaan säätilanteita
  • antavat todennäköisyyden sille, kuinka paljon tietyn jakson keskilämpötila poikkeaa jakson pitkäaikaisesta keskiarvosta
  • erityisesti Suomen sään suuren luontaisen vaihtelun vuoksi pitkiä ennusteita ei voida luotettavasti käyttää arvioimaan sään kehitystä

Ennusteen tulkinnassa on muistettava muun muassa se, että esimerkiksi poikkeama lämpimään suuntaan voi syntyä joko siten, että koko jakso on tasaisesti keskimääräistä lämpimämpi tai siten että tarkasteltavaan jaksoon sisältyy lyhyt hyvin lämmin jakso ja muuten lämpötila pysyttelee lähellä tavanomaista.

Ilmatieteen laitos seuraa pitkiä ennusteita ja tutkii niiden laatua ja käytettävyyttä Suomessa jatkuvasti osana ennustusmenetelmien tieteellistä kehitystyötään.

HUOM! Pitkissä ennusteissa ei käytetä vertailujaksona Ilmatieteen laitoksen virallista vertailujaksoa, vaan mallin omaa klimatologista vertailujaksoa, joka poikkeaa jossain määrin virallisesta vertailujaksosta.