Pitkän ennusteen seuranta

Ilmatieteen laitos seuraa pitkiä ennusteita ja tutkii niiden laatua ja käytettävyyttä Suomessa jatkuvasti osana ennustusmenetelmien tieteellistä kehitystyötään. Ilmatieteen laitos seuraa tällä sivulla Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen pitkän ajan ennustetta.

Kuukausiennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) 2. heinäkuuta 2015 julkaiseman kuukausiennusteen mukaan arvioidaan säästä seuraavan neljän kalenteriviikon ajalle eli 6.7.-2.8.2015 seuraavaa:

Lämpötila

 • Ennuste näyttää kaikille viikoille tavanomaista viileämpää.

Sademäärä

 • Ensimmäisenä viikkona olisi ennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa tavanomaista sateisempaa, muille viikoille ennusteessa ei ole merkkejä tavanomaisesta poikkeavista sademääristä.

Meteorologin arvio

 • -

3.7.2015

Vuodenaikaisennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) 1. kesäkuuta 2015 julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan heinä-syyskuussa 2015 on odotettavissa keskimäärin seuraavaa:

Lämpötila

 • Ennuste ei näytä Suomen heinä-syyskuun keskilämpötilaan selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen. Jakson keskilämpötilan ennustetaan osuvan 40 - 50 prosentin todennäköisyydellä lämpötilajakauman keskimmäiseen kolmannekseen, eli tavanomaiseen lämpötilaan.

Sademäärä

 • Sade-ennusteessa ei näy suuria poikkeamia jakson sademäärässä. Lähinnä maan itä- ja pohjoisosassa sademäärä voi olla hieman tavanomaista suurempi.

Meteorologin arvio

 • ECMWF:n ilmanpaine-ennusteen mukaan tavanomaista korkeamman ilmanpaineen alue on Skandinavian länsipuolella, mikä merkitsee sitä, että tavallista useammin viileää ilmaa pääsee virtaamaan pohjoisesta maahamme. Erityisen lämmintä jaksoa ei ole siis ole näillä näkymin odotettavissa. On syytä muistaa, että varmin piirre Suomen säässä on sen vaihtelevuus, joten eivät lämpimätkään jaksot ole poissuljettuja. Myöskään USA:n vuodenaikaisennusteessa heinä- ja elokuussa ei Suomessa ole poikkeamaa suuntaan tai toiseen sen paremmin lämpötiloissa kuin sademäärissäkään. Syyskuulle USA:n ennuste enteilee tavanomaista korkeampia lämpötiloja.

11.6.2015

Pitkät ennusteet vaativat tulkintaa

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF)

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksessa  (ECMWF) tuotetaan tietokone-ennusteita, joiden pituus on

 • neljä viikkoa (kuukausiennuste)
 • kolme kuukautta (vuodenaikaisennuste)

Pitkän ajan tietokone-ennusteet

 • eivät pyri ennustamaan säätilanteita
 • antavat todennäköisyyden sille, kuinka paljon tietyn jakson keskilämpötila poikkeaa jakson pitkäaikaisesta keskiarvosta
 • erityisesti Suomen sään suuren luontaisen vaihtelun vuoksi pitkiä ennusteita ei voida luotettavasti käyttää arvioimaan sään kehitystä

Ennusteen tulkinnassa on muistettava muun muassa se, että esimerkiksi poikkeama lämpimään suuntaan voi syntyä joko siten, että koko jakso on tasaisesti keskimääräistä lämpimämpi tai siten että tarkasteltavaan jaksoon sisältyy lyhyt hyvin lämmin jakso ja muuten lämpötila pysyttelee lähellä tavanomaista.

HUOM! Pitkissä ennusteissa ei käytetä vertailujaksona Ilmatieteen laitoksen virallista vertailujaksoa, vaan mallin omaa klimatologista vertailujaksoa, joka poikkeaa jossain määrin virallisesta vertailujaksosta.