Pitkän ennusteen seuranta

Kuukausiennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) 23. helmikuuta 2017 julkaisemassa kuukausiennusteessa arvioidaan säästä seuraavan neljän kalenteriviikon ajalle eli 27.2. — 26.3.2017 seuraavaa:

Lämpötila

  • Ennustejakson kaksi ensimmäistä viikkoa ovat tavanomaista leudompia, mutta jälkimmäisten kahden viikon osalta ei ennusteessa ole poikkeamaa suuntaan tai toiseen.

Sademäärä

  • Sademäärän ennustetaan olevan jakson ensimmäisellä viikolla hieman tavanomaista suurempi lähes koko maassa. Muille viikoille ei ennusteessa ole selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen.

 

Ennuste pyritään päivittämään perjantaisin, lukuun ottamatta pyhäpäiviä. Emme takaa ennusteen ajantasaisuutta.

24.2.2017

Vuodenaikaisennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) helmikuun 2017 alussa julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan maaliskuusta  toukokuuhun ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla on odotettavissa keskimäärin seuraavaa:

Lämpötila

  • Jakson keskilämpötila on lähes koko maassa 0,5 - 1 astetta tavanomaista korkeampi. Todennäköisyys tavanomaista korkeammalle keskilämpötilalle on 70 - 80 %.

Sademäärä

  • Jakson sademäärän ennustetaan olevan Pohjois-Lapissa keskimääräistä suurempi. Muualla maassa selvää poikkeamaa keskimääräisestä ei ole ennusteessa havaittavissa.

 

Ennuste päivitetään pääsääntöisesti ennen kuukauden puoltaväliä riippuen muun muassa pyhäpäivistä ja viikonlopuista.

10.2.2017

Pitkät ennusteet vaativat tulkintaa

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF)

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksessa  (ECMWF) tuotetaan tietokone-ennusteita, joiden pituus on

  • neljä viikkoa (kuukausiennuste)
  • kolme kuukautta (vuodenaikaisennuste)

Pitkän ajan tietokone-ennusteet

  • eivät pyri ennustamaan säätilanteita
  • antavat todennäköisyyden sille, kuinka paljon tietyn jakson keskilämpötila poikkeaa jakson pitkäaikaisesta keskiarvosta
  • erityisesti Suomen sään suuren luontaisen vaihtelun vuoksi pitkiä ennusteita ei voida luotettavasti käyttää arvioimaan sään kehitystä

Ennusteen tulkinnassa on muistettava muun muassa se, että esimerkiksi poikkeama lämpimään suuntaan voi syntyä joko siten, että koko jakso on tasaisesti keskimääräistä lämpimämpi tai siten että tarkasteltavaan jaksoon sisältyy lyhyt hyvin lämmin jakso ja muuten lämpötila pysyttelee lähellä tavanomaista.

Ilmatieteen laitos seuraa pitkiä ennusteita ja tutkii niiden laatua ja käytettävyyttä Suomessa jatkuvasti osana ennustusmenetelmien tieteellistä kehitystyötään.

HUOM! Pitkissä ennusteissa ei käytetä vertailujaksona Ilmatieteen laitoksen virallista vertailujaksoa, vaan mallin omaa klimatologista vertailujaksoa, joka poikkeaa jossain määrin virallisesta vertailujaksosta.