Pitkän ennusteen seuranta

Kuukausiennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) 15. kesäkuuta 2017 julkaisemassa kuukausiennusteessa arvioidaan säästä seuraavan neljän kalenteriviikon ajalle eli 19.6. — 16.7.2017 seuraavaa:

Lämpötila

  • Ennustejakson kahdelle ensimmäiselle viikolle ennustetaan keskimääräistä koleampaa säätä. Poikkeama on ensimmäisellä viikolla maan itäosassa 3...6 astetta ja muualla 1...3 astetta. Toisella viikolla poikkeama tavanomaisesta on koko maassa 1...3 astetta. Ennustejakson kolmannella viikolla maan etelä- ja keskiosassa on edelleen heikkoja viitteitä tavanomaista viileämmästä säästä, mutta neljännellä viikolla ennuste ei anna viitteitä tavanomaiseta poikkeavista lämpötiloista.

Sademäärä

  • Ennustejakson ensimmäisellä viikolla on viitteitä hieman keskimääräistä kuivemmasta säästä, erityisesti maan keski- ja länsiosassa. Kolmannella viikolla taas on hyvin heikkoja viitteitä hieman keskimääräisestä sateisemmasta säästä maan etelä- ja länsiosassa. Ennustejakson toisella ja neljännellä viikolla ei ole viiteitä tavanomaisesta poikkeavista sademääristä.

Ennuste pyritään päivittämään perjantaisin, lukuun ottamatta pyhäpäiviä. Emme takaa ennusteen ajantasaisuutta.

16.6.2017

Vuodenaikaisennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) kesäkuun 2017 alussa julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan heinäkuusta syyskuuhun ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla on odotettavissa keskimäärin seuraavaa:

Lämpötila

  • Jakson keskilämpötila on kokomaassa todennäköisimmin tavanomainen. Viitteitä keskimääräistä kylmempään tai lämpimämpään säähän ei ole nähtävissä.

Sademäärä

  • Sademäärän ennustetaan olevan lähes koko maassa tavanomainen. Lähinnä Itä- ja Pohjois-Lapissa on heikkoja viitteitä hieman tavanomaista sateisemmasta jaksosta.

 

Ennuste päivitetään pääsääntöisesti ennen kuukauden puoltaväliä riippuen muun muassa pyhäpäivistä ja viikonlopuista.

9.6.2017

Pitkät ennusteet vaativat tulkintaa

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF)

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksessa  (ECMWF) tuotetaan tietokone-ennusteita, joiden pituus on

  • neljä viikkoa (kuukausiennuste)
  • kolme kuukautta (vuodenaikaisennuste)

Pitkän ajan tietokone-ennusteet

  • eivät pyri ennustamaan säätilanteita
  • antavat todennäköisyyden sille, kuinka paljon tietyn jakson keskilämpötila poikkeaa jakson pitkäaikaisesta keskiarvosta
  • erityisesti Suomen sään suuren luontaisen vaihtelun vuoksi pitkiä ennusteita ei voida luotettavasti käyttää arvioimaan sään kehitystä

Ennusteen tulkinnassa on muistettava muun muassa se, että esimerkiksi poikkeama lämpimään suuntaan voi syntyä joko siten, että koko jakso on tasaisesti keskimääräistä lämpimämpi tai siten että tarkasteltavaan jaksoon sisältyy lyhyt hyvin lämmin jakso ja muuten lämpötila pysyttelee lähellä tavanomaista.

Ilmatieteen laitos seuraa pitkiä ennusteita ja tutkii niiden laatua ja käytettävyyttä Suomessa jatkuvasti osana ennustusmenetelmien tieteellistä kehitystyötään.

HUOM! Pitkissä ennusteissa ei käytetä vertailujaksona Ilmatieteen laitoksen virallista vertailujaksoa, vaan mallin omaa klimatologista vertailujaksoa, joka poikkeaa jossain määrin virallisesta vertailujaksosta.

Ennuste 6 viikolle?

Kehitämme uudenlaisia ennusteita. Ilmoittaudu testaajaksi!

CLIPS-hanke