Pitkän ennusteen seuranta

Kuukausiennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) 19. huhtikuuta 2018 julkaisemassa kuukausiennusteessa arvioidaan säästä seuraavan neljän kalenteriviikon ajalle eli 23.4. — 20.5.2018 seuraavaa:

Lämpötila

  • Jakson ensimmäisellä viikolla on ennusteen mukaan koko maassa tavanomaista kylmempää. Toisella viikolla ennusteessa ei ole selviä merkkejä poikkeamasta suuntaan tai toiseen, kun taas kolmannella viikolla maan pohjoisosassa on tavanomaista kylmempää. Viimeisellä viikolla ennusteessa ei ole selviä merkkejä poikkeamasta suuntaan tai toiseen.

Sademäärä

  • Jakson ensimmäisellä viikolla on ennusteen mukaan hieman tavanomaista sateisempaa maan eteläosassa. Muille viikoille ei ennusteessa ole selviä merkkejä tavanomaisesta poikkeavista sademääristä.

Ennuste pyritään päivittämään perjantaisin, lukuun ottamatta pyhäpäiviä. Emme takaa ennusteen ajantasaisuutta.

20.4.2018

Vuodenaikaisennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) huhtikuun 2018 alussa julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan toukokuusta heinäkuuhun ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla on odotettavissa keskimäärin seuraavaa:

Lämpötila

  • Jakson keskilämpötilassa ei ole selviä merkkejä tavanomaisesta poikkeavasta lämpötilasta.

Sademäärä

  • Jakson sademäärä on ennusteen mukaan hieman tavanomaista suurempi maan etelä- ja keskiosassa.

 

Ennuste päivitetään pääsääntöisesti ennen kuukauden puoltaväliä riippuen muun muassa pyhäpäivistä ja viikonlopuista.

13.4.2018

Pitkät ennusteet vaativat tulkintaa

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF)

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksessa  (ECMWF) tuotetaan tietokone-ennusteita, joiden pituus on

  • neljä viikkoa (kuukausiennuste)
  • kolme kuukautta (vuodenaikaisennuste)

Pitkän ajan tietokone-ennusteet

  • eivät pyri ennustamaan säätilanteita
  • antavat todennäköisyyden sille, kuinka paljon tietyn jakson keskilämpötila poikkeaa jakson pitkäaikaisesta keskiarvosta
  • erityisesti Suomen sään suuren luontaisen vaihtelun vuoksi pitkiä ennusteita ei voida luotettavasti käyttää arvioimaan sään kehitystä

Ennusteen tulkinnassa on muistettava muun muassa se, että esimerkiksi poikkeama lämpimään suuntaan voi syntyä joko siten, että koko jakso on tasaisesti keskimääräistä lämpimämpi tai siten että tarkasteltavaan jaksoon sisältyy lyhyt hyvin lämmin jakso ja muuten lämpötila pysyttelee lähellä tavanomaista.

Ilmatieteen laitos seuraa pitkiä ennusteita ja tutkii niiden laatua ja käytettävyyttä Suomessa jatkuvasti osana ennustusmenetelmien tieteellistä kehitystyötään.

HUOM! Pitkissä ennusteissa ei käytetä vertailujaksona Ilmatieteen laitoksen virallista vertailujaksoa, vaan mallin omaa klimatologista vertailujaksoa, joka poikkeaa jossain määrin virallisesta vertailujaksosta.

Ennuste 6 viikolle?

Kehitämme uudenlaisia ennusteita. Ilmoittaudu testaajaksi!

CLIPS-hanke