Pitkän ennusteen seuranta

Ilmatieteen laitos seuraa pitkiä ennusteita ja tutkii niiden laatua ja käytettävyyttä Suomessa jatkuvasti osana ennustusmenetelmien tieteellistä kehitystyötään. Ilmatieteen laitos seuraa tällä sivulla Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen pitkän ajan ennustetta.

Kuukausiennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) 10. huhtikuuta 2014 julkaiseman kuukausiennusteen mukaan arvioidaan säästä seuraavan neljän viikon ajalle eli 14.4.-11.5.2014 seuraavaa:

Lämpötila

 • Ennusteen mukaan koko maassa Lappia lukuun ottamatta on hieman tavanomaista lämpimämpää seuraavien neljän viikon aikana.

Sademäärä

 • Sade-ennusteessa ei ole selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen tulevien viikkojen osalta.

Meteorologin arvio

 • Tuoreimman keskipitkän ennusteen perusteella luottamus tavanomaista lämpimämpään säähän seuraavien neljän viikon osalta ei ole vielä yhtä suuri kuin mitä kuukausiennuste antaisi olettaa.

11.4.2014

Vuodenaikaisennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) 1. huhtikuuta 2014 julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan toukokuusta heinäkuuhun 2014 ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla on odotettavissa keskimäärin seuraavaa:

Lämpötila

 • Suurimmassa osassa maata on tavanomaista lämpimämpää, mutta tavanomaista lämpimämmän sään todennäköisyys on aiempia ennusteita pienempi eli 60-70 %,  kun se tilastollisesti on 50 %. Suurimmassa osassa Lappia lämpötilaennusteessa ei ole selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen.

Sademäärä

 • Suurimmassa osassa maata sade-ennusteessa ei ole selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen. Ainoastaan Lapissa todennäköisyys tavanomaista suuremmalle sademäärälle on paikoin 60-70 %.

Meteorologin arvio

 • Ilmanpaine-ennusteen mukaan Pohjois-Euroopan alueella ei ole selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen. Tavanomaista korkeamman ilmanpaineen alue on kaukana lännessä Islannin tienoilla, mikä antaa viitteitä ajoittaisista kylmän ilman purkauksista Pohjois-Euroopan alueella. USA:n vuodenaikaisennusteen touko-heinäkuussa on Keski- ja Pohjois-Lapissa vähän tavanomaista lämpimämpää, mutta muualla  maassa lämpötilaennusteessa ei ole selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen.  Sade-ennusteessa ei ole missään päin maata selviä merkkejä poikkeamasta suuntaan tai toiseen.

9.4.2014

Pitkät ennusteet vaativat tulkintaa

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF)

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksessa  (ECMWF) tuotetaan tietokone-ennusteita, joiden pituus on

 • neljä viikkoa (kuukausiennuste)
 • kolme kuukautta (vuodenaikaisennuste)

Pitkän ajan tietokone-ennusteet

 • eivät pyri ennustamaan säätilanteita
 • antavat todennäköisyyden sille, kuinka paljon tietyn jakson keskilämpötila poikkeaa jakson pitkäaikaisesta keskiarvosta
 • erityisesti Suomen sään suuren luontaisen vaihtelun vuoksi pitkiä ennusteita ei voida luotettavasti käyttää arvioimaan sään kehitystä

Ennusteen tulkinnassa on muistettava muun muassa se, että esimerkiksi poikkeama lämpimään suuntaan voi syntyä joko siten, että koko jakso on tasaisesti keskimääräistä lämpimämpi tai siten että tarkasteltavaan jaksoon sisältyy lyhyt hyvin lämmin jakso ja muuten lämpötila pysyttelee lähellä tavanomaista.

HUOM! Pitkissä ennusteissa ei käytetä vertailujaksona Ilmatieteen laitoksen virallista vertailujaksoa, vaan mallin omaa klimatologista vertailujaksoa, joka poikkeaa jossain määrin virallisesta vertailujaksosta.