Maailman ilmatieteen päivä 23.3.
Ilmaston lämpeneminen on aikamme suurin haaste, jonka voittamiseksi tarvitaan tutkittua tietoa. Tietoa tarvitaan ratkaisujen tueksi niin kansallisen, alue- kuin kuntatasonkin päätöksenteossa lähes kaikilla elämän alueilla. Myös yksittäinen ihminen tarvitsee tietoa omien ratkaisujensa tekemiseen ja ymmärtääkseen, mitä ilmastolle on tapahtumassa.
Monipuolisen tutkimustyön lisäksi Ilmatieteen laitos kokoaa ja tallentaa Suomen säähavainnot, joiden pohjalta tuotetaan ilmastotilastot. Vuosi 2014 oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian lämpimin ja Suomessa toiseksi lämpimin vuosi.
Tänä vuonna 65 vuotta täyttävä Maailman ilmatieteen järjestö WMO julkaisi vuonna 1976 huolestumisensa hiilidioksidin kertymisestä ilmakehään. WMO on ollut perustamassa hallitustenvälistä ilmastonmuutospaneelia (IPCC). Myös Ilmatieteen laitos on tiedottanut ilmastonmuutostutkimuksen tuloksista 1970-luvulta lähtien, ja se tuottaa tutkimustietoa IPCC:n raportteihin. Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas toimii kansainvälisen ilmastopaneelin Suomen työryhmän puheenjohtajana.
WMO on YK:n alainen erityisjärjestö, johon kuuluu 191 jäsenmaata ja aluetta. Suomi on ollut WMO:n jäsen heti sen perustamisvuodesta 1950 lähtien.
Lisätietoa ilmastonmuutoksesta, ilmastotilastoista ja kansainvälisestä ilmatieteen päivästä: