Tiedotearkisto: 2007

Joulu lumeton suuressa osassa maata

18.12.2007 13:00

Kuva: Kari Österberg

Tekstiä päivitetty 20.12.2007
Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan joulu on vähäluminen tai lumeton toista kertaa peräkkäin suuressa osassa maata.

Jouluaaton sää ajoittain sateinen
Ilmatieteen laitoksen 20. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan
jouluaatosta tapaninpäivään ulottuvalla jaksolla sää on pilvistä ja ajoittain sateista. Jouluaattona sateet painottuvat Lappiin, joulupäivänä ja tapaninpäivänä sataa paikoin muuallakin maassa. Sateet tulevat maan etelä- ja keskiosassa pääosin vetenä, Lapissa pääosin lumena. Lännenpuoleinen tuuli on kohtalaista, ajoittain jopa navakkaa. Lämpötila on maan etelä- ja länsiosassa nollassa tai plussan puolella, maan pohjoisosassa on heikkoa pakkasta.

Musta joulu suureen osaan maata
Lumipeite on tällä hetkellä ohut tai maa on kokonaan paljas suuressa osassa maata. Lunta on tällä hetkellä 10 - 25 senttimetriä suuressa osassa Lappia sekä Koillismaalla ja Kainuun pohjoisosassa. Kittilän, Kolarin ja Muonion alueella lunta on enimmillään 30 - 40 senttimetriä. Suuria muutoksia lumipeitteeseen ei ole odotettavissa ennen joulua, joten tällä hetkellä lumettomille alueille lunta ei todennäköisesti tule jouluksikaan.

Pitkän ajan keskiarvojen mukaan joulunpyhinä lumen syvyys on yleensä maan etelä- ja länsiosassa 10 - 20, lounaisosassa kuitenkin alle 10 senttimetriä. Maan itä- ja pohjoisosassa lumipeite vaihtelee 20 - 40 senttimetrin välillä. Paksuin lumipeite löytyy tyypillisesti Koillismaalta ja Pohjois-Lapista. Valkea joulu on ollut lähes takuuvarma Itä-Suomen pohjoisosassa ja koko Pohjois-Suomessa, Perämeren rannikkoa lukuun ottamatta. Mitä lähemmäs rannikkoseutuja tullaan, sitä pienemmäksi valkean joulun todennäköisyys käy.

Ilmaston lämpenemisen myötä lumettomat joulut yleistyvät, kun alkutalven sateet tulevat yhä useammin vetenä.

Myös viime joulu oli ennätyslauha ja lumeton
Viime vuoden ennätyslauhasta alkutalvesta johtuen lumen syvyys ylitti viime jouluna 10 senttimetriä vain Keski- ja Pohjois-Lapissa. Esimerkiksi Rovaniemellä lunta oli jouluaattona vain viisi senttimetriä. Viime joulun lisäksi vähälumisia jouluja on ollut vuosina 1972, 1992 ja 2000. Viime vuoden jouluaattona rikottiin maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin myös päiväkohtaisia lämpöennätyksiä, esimerkiksi Porissa jouluaattoaamuna mitattiin 8,3 plusastetta. Lämpötilat ovat jouluna keskimäärin maan eteläosassa -3, keskiosassa -6 ja pohjoisosassa -12 asteen vaiheilla. Leudossa säässä joulua on vietetty viime vuoden lisäksi mm. vuosina 1974 ja 1994.

Matkapuhelimella voi käyttää Ilmatieteen laitoksen VaroWap-palvelua, joka auttaa reittisuunnittelussa. Autoilija voi tarkastella reitille osuvia kelivaroituksia, liikenteen häiriötietoja sekä arvioituun sijaintiin kohdistettua sadetutkakuvaa helposti matkapuhelimen välityksellä.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Joulukuun tilastot
Joulun tilastot
Voimassa olevat varoitukset
VaroWap-palvelu